Serious Request komt na slome start op stoom

Actie | De opbrengst van 3FM Serious Request krabbelt omhoog, maar lijkt lager uit te vallen dan vorige jaren. Hoe komt dat?

Na 145 uur zonder eten en slaap verlaten dj's Domien en Frank vanavond het Glazen Huis. Hoeveel geld hebben ze dan opgehaald voor het goede doel van 3FM Serious Request dit jaar: longontsteking, de 'stille ramp' waaraan jaarlijks 900.000 kinderen overlijden?

Na een wat slome start, is het doneren voor Serious Request een dag voor het einde toch redelijk op stoom gekomen. Gisteravond stond de teller verrassend genoeg op 5.140.307. Dat is nog maar een kleine vier ton minder dan in 2015, één etmaal voor het einde. De afgelopen dagen leek het bedrag veel lager te gaan worden. Niettemin lijken de records van topjaren 2012 (bijna 14 miljoen) en 2013 (ruim 12 miljoen) ver buiten bereik te blijven.

Dat ligt niet aan het concept van de goede-doelenactie, zegt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Dat is nog steeds overtuigend. Met hun hongerstaking laten de dj's zien dat het ze menens is. Het is een half martelaarseffect: als je je opoffert, is de boodschap 'geef ook' heel krachtig."

Maar sinds de eerste editie in 2004 heeft 3FM Serious Request veel concurrentie gekregen van andere goede-doelen-events, zegt Schuyt. "Voor kanker fietsen mensen de Alpe d'Huez op, voor de ziekte ALS zwom zelfs koningin Máxima in de Amsterdamse gracht. Er is sprake van verdringing."

Daar komt bij dat er dit jaar zulk groot wereldnieuws is, met deze week nog een aanslag in Berlijn en een vliegtuigkaping, dat het Glazen Huis ook minder media-aandacht krijgt. "Het zit ze wat dat betreft niet mee."

Ook niet handig is dat dj Giel Beelen, die zich in voorgaande jaren aan de actie verbond, onlangs in opspraak kwam met zijn hoge salaris. "Bij een goede-doelenactie mag er geen smetje aan zitten. Mensen geven met hun hart."

Mogelijk spreekt longontsteking ook minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld 'babysterfte' - het goede doel van topjaar 2012."Die ziekte staat in deze week met alle heftige gebeurtenissen misschien niet zo hoog in de rangorde."

Intussen maakt de organisatie áchter 3FM Serious Request zich geen zorgen over een tanende vrijgevigheid, zegt woordvoerder Anneke de Vries. "Wij zijn niet bezig met cijfers. Wij zetten een stille ramp op de kaart. Elke euro gaat naar het Rode Kruis en aan het begin van de week stond de teller sowieso op nul." Ook bekende Nederlanders zetten zich nog graag in. Zo bleef afgelopen nacht premier Rutte in het Glazen Huis slapen.

En het valt niet uit te sluiten dat het 'Tijn-effect' vandaag nog doorwerkt. Wie weet volgen nog meer mensen het voorbeeld van de zesjarige, ongeneeslijk zieke jongen die met zijn nagellakactie ruim anderhalf miljoen euro ophaalde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden