Serieus cadeautje voor politici

Vandaag vinden alle Kamerleden een boek in hun postvakje. Het heet 'Politiek en moraal' en is geschreven door Harvard-hoogleraar Michael Sandel, een Amerikaanse filosoof die als een razende over de aardbol reist om debatten over lastige morele kwesties te leiden; niet alleen in fysieke gedaante, maar ook via internet. Zijn colleges over rechtvaardigheid zijn online al tien miljoen keer bekeken.

Wie weet ook door de leden van het kabinet. Zij krijgen het boek ook gratis toegestuurd, maar dan met een briefje erbij van uitgeverij Ten Have. Dat opent met een citaat van Sandel: 'Een van de grootste struikelblokken voor een - in morele zin - robuuster publiek debat is de sluimerende angst om van mening te verschillen'.

Een sluimerende angst om van mening te verschillen? Dat klinkt als een serieuze aanklacht tegen de vaderlandse politiek. En dat is ook de bedoeling. Initiatiefneemster Regine Dugardyn ergert zich namelijk al langer aan het niveau van het politieke debat. Partijleiders hebben nu wel en masse beloofd het debat over normen en waarden aan te gaan, maar van die interesse was tot dusver weinig te merken, vindt ze. "Over alles valt te onderhandelen. Als wij dit krijgen, krijgen jullie dat. Waar staan die politici nog voor?"

Dat vindt ook Michael Sandel; leest u de recensie in de Verdieping op pagina 11 maar. Vanuit de gedachte dat moraal achter de voordeur thuishoort en dat de markt de meeste problemen zelf wel oplost, vegen politici morele dilemma's over vluchtelingen, euthanasie en emissierechten veel te makkelijk onder het parlementaire tapijt.

Zal 'Politiek en moraal' Kamer en kabinet wakker schudden? Of zouden Mark Rutte en Diederik Samsom de boeken van Sandel soms al gelezen hebben, dat ze nu zo eendrachtig pleiten voor een moreel reveil?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden