Recensie

Seriemoordenaar met hang naar Kafka

doodse stilte op het wadBeeld uitgeverij

Lachen om een Duitse arts die over lijken gaat en van lezen houdt.

Klaus-Peter Wolf
Doodse stilte op het Wad
Vert. Edith Sybesma. Stortebeeker; 341 blz. € 15,95

Gaat dat eigenlijk wel goed samen: thriller en humor? De Duitse Klaus-Peter Wolf, die in eigen land ook naam maakte als kinderboekenschrijver, probeert het in ieder geval met verve in ‘Doodse stilte op het Wad’.

In zijn nieuwe detective kruipen we in het hoofd van bedrieger en pseudo-arts Bernhard Sommerfeldt, geliefd huisarts in het plaatsje Norddeich in Oost-Friesland. Sommerfeldt werd geboren als Johannes Theissen, in een welvarende textielfamilie. Hij heeft een droom: arts worden. Als zijn vader sterft, wordt Theissen geacht het familiebedrijf te gaan leiden maar hij weet zich geen raad met zijn nieuwe rol en verspeelt in een mum van tijd het complete familiefortuin. Moeder boos, zijn echtgenote die niet van hem houdt boos, en een rij schuldeisers voor de deur.

Willekeurige trein

Theissen overweegt zelfmoord maar stapt eerst nog in een willekeurige trein. Het eindpunt blijkt een onbeduidend stadje in het noorden te zijn waar geen lid van zijn welvarende familie ooit voor vakantie of om een andere reden een voet zou zetten. Via internet worden een universitaire bul, een nieuw rijbewijs en identiteitsbewijs aangeschaft en ‘Bernhard Sommerfeldt’ opent een praktijk als huisarts.

En wat voor één. Binnen de kortste keren lopen zijn patiënten met hem weg. Want de nieuwe dokter geeft ze wat ze willen, en dat is vooral veel aandacht. Het sterftecijfer gaat alleen wel omhoog in Norddeich.

Het leven mag dan wel op rolletjes lopen voor Sommerfeldt, men moet hem niet te na komen. Achter de façade van vriendelijke arts schuilt een gewetenloze moordenaar die het volkomen logisch vindt mensen van wie hij last heeft, uit de weg te ruimen. Zo loopt het met de man die zijn Porsche voor Sommerfeldts oprit parkeert slecht af.

Sympathie 

Toch krijg je sympathie voor de dokter. Hij citeert Kafka in de spreekkamer en houdt van het Wad. ’s Nachts banjert hij er naakt rond om tot rust te komen.

Zijn leven raakt wat gecompliceerd, wanneer hij verliefd wordt op een vrouw met een geweten. Dan valt opeens het woord ‘seriemoordenaar’ in het anders zo rustige Nordreich. Sommerfeldt werkt zich al verder in de nesten, maar een echt spannende thriller kun je dit boek niet noemen. Toch weet het de aandacht vast te houden, dankzij Wolfs droogkomische toon.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden