Seriemoordenaar geeft bewoners van Ipswich de rillingen

„Suffolk is al één van de veiligste graafschappen om te wonen en werken”, begint de folder die de politie in provinciestad Ipswich sinds maandag uitdeelt, bijna een week nadat de tweede prostituee dood werd gevonden.

„We hebben een jaar lang om een folder over persoonlijke veiligheid gevraagd en nu is hij er ineens”, zegt Eric Pearl, secretaris van de Vereniging van Taxichauffeurs. Hij vindt dat de politie in eerste instantie traag heeft gereageerd, maar nu is er overal politie op straat.

„Er gaat een siddering door de stad”, zegt Pearl, die ervan overtuigd is dat de seriemoordenaar een inwoner van de stad is. „Iedereen is bang. Normaal is er nog leven op straat tot twee uur ’s ochtends. Nu is het stil na elven. Mijn dochter gaat ’s avonds niet meer naar buiten.” De vrouwen van Ipswich blijven ’s avonds binnen. Na het derde slachtoffer zijn ze bang dat de moordenaar misschien zijn aandacht op andere vrouwen dan exclusief straathoeren richt.

Bij de meeste Britten staat Ipswich bekend als een slaperige stad in een onschuldig deel van het land. Maar de inwoners zelf weten beter. De stad met 114.000 inwoners, zo groot als Zwolle, is volgens hen de laatste jaren snel veranderd. „Het is uitgegroeid tot een mini-Londen”, zegt Dora Thorne. De hoofdstad is met de trein maar een uur verwijderd. Er komen veel mensen naar het goedkopere Ipswich om er werk en woningen te zoeken. Ook komen er veel immigranten naar de stad.

Criminaliteit en geweld op straat zijn enorm toegenomen, zeggen Thorne en Pearl. Dit weekeinde was er een schiet- en steekpartij in nachtclub Zest, maar de zaak waarbij een dode viel, wordt volledig overschaduwd door de ’Suffolk Strangler’.

De taxichauffeurs hebben de prostituees de laatste twee dagen niet meer op straat gezien. Ipswichs rosse buurt is rond het stadion van de plaatselijke voetbalclub, ingeklemd tussen het treinstation en het stadscentrum. Volgens Pearl zijn er normaal gesproken twaalf tot vijftien prostituees, die vrijwel allemaal op straat zijn beland om hun drugsverslaving te bekostigen.

De seriemoorden in Ipswich, de speculatie over karakter en motief van de dader(s) en de wanhopige jacht van de politie ontvouwen zich als het plot van televisieserie ’Silent Witness’ of één van de andere politiedetectives waar de Britten zo bekend om staan. Maar dit is geen televisie.

Op de plek waar de vermoorde Gemma Adams voor het laatst is gezien – vlakbij het voetbalstadion – staan bossen bloemen rond een lantaarnpaal waarop haar foto is geplakt. Adams was een schoonheidsspecialiste uit een gewoon middenklasse gezin. Op haar zestiende rookte ze cannabis, vijf jaar geleden raakte ze aan heroïne verslaafd.

„Het drugsprobleem is deze stad is echt beangstigend”, zegt Thorne. Heroïne is vooral de laatste jaren in opmars. „Omdat het zo goedkoop is, zegt Susan Abrashy, die een escortbureau runt. Ze krijgt veel telefoontjes van prostituees die gebruik willen maken van haar flat in het nabijgelegen Norwich.

„Ik neem geen boekingen aan in Ipswich totdat de moordenaar is gepakt. Het noemen van de naam Ipswich laat de rillingen over hun rug lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden