Serie stoot boek van de troon

Morgennacht begint het vijfde seizoen van fantasy-epos 'Game of Thrones'. De succesvolle televisieserie dreigt het succes van de boeken in te halen.

JORIS BELGERS

En toen gingen er opeens heel veel dood. 'Game of Thrones'-kijkers zullen die dag nooit vergeten, die tweede juni 2013, toen betaalzender HBO de negende aflevering uit het derde seizoen van de fantasyserie uitzond. De scène ging de annalen in als 'De Rode Bruiloft', en staat hoog in het lijstje 'meest schokkende televisieslachtingen' ooit. Maar hij was vooral schokkend omdat hij zo onverwacht kwam.

Hoewel - niet voor de échte fans van Game of Thrones. Die hadden natuurlijk al lang de boeken gelezen, en wisten precies wat er ging gebeuren. Maar aan dergelijke voorkennis kan komend seizoen weleens een einde komen.

Zondagnacht begint HBO met de vijfde reeks van successerie Game of Thrones. De fantasyserie haalde vorig jaar 'The Sopranos' in als best bekeken HBO-productie ooit. Het is de televisiebewerking van boekenreeks 'A Song of Ice & Fire' van auteur George R.R. Martin, waarvan het eerste deel 'A Game of Thrones' al in 1996 verscheen. De boekenserie verkocht naar schatting meer dan 25 miljoen exemplaren - deels dóór die immens populaire tv-bewerking.

Maar voor de fans van het eerste uur, die alle vijf vuistdikke delen hebben gelezen, dreigt nu een horrorscenario. De serie haalt de boeken in. De makers gaan in de komende tien afleveringen verder met de gebeurtenissen uit het vijfde, tot nu laatst verschenen boek van wat er uiteindelijk zeven moeten worden. Alleen heeft deel zes nog altijd geen publicatiedatum.

Het zou dus goed kunnen dat de uiteindelijke ontknoping van het epos, over zeven families die in het fictieve, quasimiddeleeuwse land Westeros bakkeleien om een ijzeren troon, wordt bepaald door HBO-producers David Benioff en Daniel Weiss. Een verhaal waar Martin al 25 jaar aan werkt, dat inmiddels meer dan vijfduizend kleingeletterde dundrukpagina's telt. Stel je eens voor dat Warner Bros. het einde van Harry Potter uit handen had genomen van J. K. Rowling.

Toch was dit al vanaf het begin een realistisch scenario. Toen HBO in 2010 begon met het eerste seizoen, moest het vijfde boek nog verschijnen. Dat eerste seizoen volgde het eerste boek nauwgezet, het leek er dus op dat HBO een boek per seizoen zou gaan verfilmen. En Martin zou zeven boeken gaan schrijven. Alleen al vanwege de symbolische waarde van het getal zeven: zeven koninkrijken; zeven verschillende goden; en de zeven verschillende soorten hel die er in de fantasiewereld bestaan.

Er was alleen lang de hoop dat Martin binnen zes jaar wel die twee laatste boeken zou voltooien. De eerste drie verschenen immers binnen vier jaar. Alleen bleef het daarna ineens heel lang stil. Het duurde vijf jaar tot het volgende deel uitkwam (2005). Daarna duurde het zes jaar, tot het vijfde boek 'A Dance With Dragons' verscheen (2011).

Dat de inmiddels 66-jarige auteur nu dus binnen één jaar de beloofde laatste twee boeken zal schrijven, lijkt uitgesloten. Tot frustratie van zijn bloedfanatieke fans: het is inmiddels zo erg dat George R. R. Martin nauwelijks iets kan posten op zijn veelgelezen blog zonder dat die fans hem woedend manen die boeken nu eens af te maken.

undefined

Intriges

Dat Martin zou zijn vastgelopen hoeft trouwens niet te verbazen. Naarmate het verhaal vorderde, verschenen er nieuwe personages. Nieuwe landen werden verkend, nieuwe voorgeschiedenissen moesten worden verteld. Tegen het eind van deel vijf heeft de lezer een familielijst nodig om alle intriges en achtergronden enigszins bij te kunnen benen. Die namenlijst is ook opgenomen achterin de boeken - en die telt inmiddels 57 pagina's.

Dat zorgt er ook voor dat de televisiemakers zich gedwongen zagen bochten af te snijden. Ze voegden personages samen, schrapten families of werelddelen, en lieten tijdlijnen elders kruisen. Zo kon het gebeuren dat grote delen van het vijfde boek al in het vorige seizoen terecht zijn gekomen. Met dit tempo is het waarschijnlijk dat er de komende weken op tv dingen zullen gebeuren waar de fans nog niet over hebben kunnen lezen. Misschien gaat er wel één van de drie draken dood, misschien trouwt de dwerg wel met iemand anders. Zonder goedkeuring van George R. R. Martin, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

undefined

Bommetje

Of toch wel? Bij de première van de HBO-serie in San Francisco dropte de schrijver deze week een bommetje door op te merken dat er inderdaad dingen staan te gebeuren 'waar zelfs de lezers van de boeken van zullen schrikken'. In een ander interview bedaarde hij zijn fans nog enigszins door te beloven dat hij er alles aan doet dat zesde boek voor het zesde televisieseizoen - april 2016 - af te krijgen.

Daarbij was Martin vanaf het begin nauw betrokken bij de televisieserie. Hij schreef zelfs ieder seizoen één aflevering - tot aan dit seizoen. Juist om tijd vrij te maken voor dat zesde boek, 'The Winds of Winter'. Het is onwaarschijnlijk dat hij de scenaristen van HBO maar wat laat doen met zijn geliefde personages.

Ook HBO zelf probeert de spoilerangst weg te nemen. "Ik denk niet dat het mogelijk is de boeken te verpesten", zei HBO-producent David Benioff deze week tegen Rolling Stone. "Dat er iets op tv gebeurt wil niet zeggen dat het ook in de boeken zal gebeuren. En George wil nog weleens van gedachten veranderen."

Daarmee lijkt hij wel te bevestigen dat serie en boeken uit elkaar gaan. Maar, elk nadeel heeft zijn voordeel. Mócht het fantasy-epos inderdaad op betaalzender HBO zijn besluit krijgen in plaats van in de boekenwinkel, dan is daarmee niet alles gezegd. Het laatste woord blijft bij George R. R. Martin. Wellicht bedenkt hij alsnog een ander einde voor dat zevende, allerlaatste boek. Als dat ooit nog verschijnt.

Game of Thrones - Seizoen 5, eerste aflevering zondagnacht 3:00 beschikbaar op HBO.

Links: Emilia Clarke als Daenerys Targaryen. Rechts, met fakkel: Carice van Houten als Melisandre.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden