Serie nieuwe wetten tergt Arabische minderheid

Simone Korkus

jeruzalem – Israël is bezig met het afstoten van zijn Arabische minderheid. Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, leider van de ultrarechtse regeringspartij Israel Beitenu, laat er geen twijfel over bestaan.

De Loyaliteitswet die vorige week op zijn initiatief werd ingediend, is nog maar het begin. Nu gaat het nog om niet-joodse immigranten die trouw moeten beloven aan de Joodse staat. In een volgend wetsontwerp wordt vastgelegd dat alle burgers – inclusief de Israëlische Arabieren – loyaliteit aan de Joodse staat zweren om de verplichte identiteitskaart te krijgen.

Danny Herschtal, woordvoerder van Israel Beitenu, legt uit waarom. „De Joodse identiteit van Israël loopt gevaar en moet beschermd worden. We worden demografisch ondermijnd. De Arabische minderheid – die twintig procent van de bevolking vertegenwoordigt – groeit en het geboortecijfer van de Joodse meerderheid blijft daarbij achter. Ook de immigratie naar Israël neemt af. Palestijnen eisen in het vredesoverleg dat Palestijnse vluchtelingen naar Israël kunnen terugkeren.”

Als dat gebeurt, betekent dat volgens Israel Beitenu het einde van de Joodse staat. „Arabieren vormen dan de meerderheid. Maar Israël is de staat van het Joodse volk; ons etnisch zelfbeschikkingsrecht staat op het spel. We kunnen een conflict over deze essentiële kwestie niet tolereren.”

Het probleem kan volgens Herschtal diplomatiek worden opgelost: „Als een vredesovereenkomst leidt tot een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël, gebaseerd op de demografische realiteit, zullen Joodse burgers op de Westoever naar Israël verhuizen en de Arabische Israëliërs naar de Palestijnse staat. Arabische Israëliërs beschouwen zichzelf etnisch toch al Palestijn en hebben meer affiniteit met die staat.”

Scherpe uitspraken zijn het handelsmerk van Israel Beitenu. Liebermann noemt de Arabische minderheid in Israël een vijfde colonne en propageert etnische scheiding. Zelf bewoner van een Joodse nederzetting op de Westoever, stelde hij een landuitwisseling voor waarbij Arabisch-Israëlische dorpen worden ingelijfd bij de Palestijnse gebieden in ruil voor de annexatie van Joodse nederzettingen op de Westoever. Volgens Herschtal vertegenwoordigt zijn partij de opinie van de zwijgende meerderheid. Een onderzoek uit 2009 van het Israel Democracy Institute lijkt dat te bevestigen. 53 procent van de Joodse ondervraagden is voor emigratie van Arabische Israëliërs uit Israël en 54 procent vindt dat alleen burgers die trouw zijn aan de Joodse staat recht hebben op burgerrechten.

Als het Joodse karakter van de staat wordt opgelegd, betekent dat volgens Mordechai Kremnitzer, vicepresident van het Israel Democracy Institute, het einde van de democratie. „Een staat moet de rechten van de minderheid beschermen en vertegenwoordigen. Als hij dat niet doet, is hij geen democratie meer.”

De loyaliteitswet is een eerste stap op weg naar de zogenaamde ’transfer’, zegt de Arabisch Israëlische Jaffar Farah, voorzitter van ’Mossawa’, een organisatie ter bescherming van rechten van Arabische burgers.

„De nieuwe wet is zinloos en de toevoeging van loyaliteit aan ‘de Joodse staat’ is bedoeld om minderheden te tergen. In 2003 verbood Israël Palestijnen om met hun Israëlisch Arabische echtgenoten en gezinnen in Israël te leven. Er staat een hele serie anti-democratische wetten op de agenda, die rechten van niet-joden beperken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden