Serie moorden rond Murat K.

Beschermde getuige linkt Turkse verdachte Murat K. aan reeks liquidaties

"De hele Turkse gemeenschap is bang voor Murat K." Zo typeert getuige Hidir K. zijn voormalige vriend die gisteren is vastgezet voor de moord op Hakki Adnan Yesilkagit in Tilburg en het gooien met een granaat op een woning in Oosterhout.

Hidir K. omschreef Murat deze week tijdens zijn getuigenis voor de rechters in Amsterdam in de zaak tegen drie verdachten van de moord op Willem Endstra op 17 mei 2004. Het trio komt uit de directe kring van Murat. Een kring van getrouwen die goed was voor het opknappen van vuil werk. "Nee, die mensen gaan niet in een groentewinkel werken", sprak getuige K.

Volgens de inmiddels van een nieuw uiterlijk voorziene K. zat Murat op de dag van de moord op Willem Endstra in de bak, maar was hij nadrukkelijk op de hoogte van de liquidatie. Hij ontving daarvoor ook geld en de vermoedelijke schutters en hun handlangers kwamen uit zijn groep.

K., die tevens als informant voor de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) werkte, linkt de club rond Murat K. niet alleen aan de moorden op Endstra en Yesilkagit, maar ook aan de liquidaties van Mahmut Pinar (1998), eigenaar van een Turks koffiehuis in Zaandam, Martin Hoogland (in 2004), ex-advocaat Evert Hingst (2005) en beroepscrimineel John Mieremet (2005).

De beschermde getuige zegt dat hij veelvuldig omging met de groep rond Murat K. Alhoewel zijn betrouwbaarheid nog lang niet is vastgesteld, weet hij wel opvallend veel details.

Een voorbeeld? Als hij met Murat en zijn vrienden in de auto reed door Amsterdam ging met een zekere regelmaat de telefoon. "Vier telefoons waren er eigenlijk. Er werd niet over die telefoon gesproken. Ze kregen een sms met als inhoud: 'Vriend Van Woustraat'. Vriend had altijd klusjes, zo was er ook een 'vriend' in Bos en Lommer." De naam van de straat of de wijk verwees altijd naar een café waar opdrachtgever en klusjesman elkaar spraken.

Wie 'vriend' exact was, weet de in Turkije geboren getuige niet. Achter 'vriend' gingen meerdere mensen schuil, dat wist hij wel. En wie de chef was ook. Hij wees nadrukkelijk in de richting van Dino S., een van de hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces met de naam Passage dat nog altijd loopt.

"Ik ben jaren in en uit gevangenissen gegaan. Maar ik heb wakker gelegen van de manier waarop deze jongens mensen hebben mishandeld. Ik heb ze gevraagd om uit mijn buurt te blijven, maar ik was net als een magneet", zo verklaart Hidir zijn relatie met de groep rond Murat. "Ik heb ook het idee gehad dat ze mij wilden ombrengen."

En vooral die laatste zin moet verklaren waarom Hidir K. veranderde van crimineel in informant voor de inlichtingendienst van de politie. "Als ik geliquideerd word, wil ik dat iedereen weet wie het gedaan heeft."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden