Serena wint, maar wat maakt het uit

LONDEN - Sport ontleent zijn bestaansrecht aan rivaliteit, aan het verschil tussen winnen en verliezen. Tennispartijen tussen Serena en Venus Williams doen vaak afbreuk aan die essentie van sport. Alleen aan de omvang van de schaal was te zien dat Serena haar Wimbledontitel had geprolongeerd.

Zonder een spoor van emotie 'vierde' Serena haar tweede overwinning in Londen. Het was alsof ze in de eerste ronde in Rosmalen van een Nederlandse speelster had gewonnen. Die ingetogenheid was niet helemaal onbegrijpelijk. Haar winst betekende verlies voor haar zuster, van wie ze wist dat ze gehinderd werd door een pijnlijke spier in de buikstreek.

Maar de partij, zonder ware rivaliteit, kon niet boeien. Het niveau van het tennis viel tegen en de uitkomst was om het even. Als Venus had gewonnen was het ook goed geweest. Het publiek had, bij afwezigheid van een echte favoriet, de kant gekozen van Venus, alleen omdat de oudste van de twee zichtbaar last had van de buikspier. De enige spanning lag in het feit of en wanneer ze de partij zou opgeven.

Dat deed Venus niet, maar ze onthulde wel dat ze niet aan de wedstrijd was begonnen als het niet ging om de finale van Wimbledon.

Met de wilskracht die ze zaterdag toonde, wilde Venus de critici laten zien dat ze wel degelijk kan afzien. In het verleden werd de twee zusters vaak verweten dat ze bij een pijntje snel de handdoek in de ring gooiden, zonder rekning te houden met toernooi-directeuren of toeschouwers. Toen Venus de buikblessure opliep, begin mei in de finale in Warschau tegen de Française Amélie Mauresmo, stapte ze meteen de baan af.

Op Wimbledon verbeet ze de pijn wel. In de halve eindstrijd tegen de Belgische Kim Clijsters moest de 23-jarige Venus zich al in de kleedkamer laten behandelen. Moeder Oracene hield haar voor dat ze niet met pijn hoefde te spelen. Dat deed ze wel en ze vocht zich knap terug na een break in de tweede set. Het was ook haar eigen beslissing om zich niet terug te trekken voor de finale, waarin ze de eerste set won maar toch moest capituleren: 4-6, 6-4 en 6-2.

,,Er zijn in het verleden zo vaak dingen over ons beweerd die niet waar zijn en ook daarom wilde ik per se de baan op'', zei Venus. Zij doelde op de steeds terugkerende suggesties dat bij onderlinge partijen tussen de zusters de winnares vantevoren al zou vaststaan.

In de eerste set leek het er op dat Serena haar geblesseerde zus niet wilde vernederen. ,,Onzin'', zei Serena over die complot-theorie, ,,Venus speelde goed. Als zij niet geblesseerd was geweest, had zij de titel gewonnen.''

Serena (21) verliet Wimbledon als de nummer één van de wereld, een status die ze verdiende na haar overwinning van vorig jaar in Londen. Zaterdag bevestigde Serena dat ze die positie de komende jaren niet wil kwijtraken. Op Wimbledon liet ze zien dat ze momenteel op het hoogste ereschavot thuishoort, hoewel Clijsters dichtbij een machtsovername was. Als Clijsters een ronde verder was gekomen dan Serena, was de Belgische de twaalfde nummer één geworden sinds de invoering van de computerranglijst in 1975.

De Williams-zusters spoelden op Wimbledon de nare smaak weg die ze hadden overgehouden aan Roland Garros. In Parijs verloor Venus in de vierde ronde van Zvonareva en ging Serena onderuit in de veelbesproken halve finale tegen de latere kampioen Henin. Serena nam het woord wraak niet in de mond, maar de overwinning op de Belgische schonk haar meer voldoening dan de winst van zaterdag in de finale op haar zuster. De zege op Venus leverde haar wel haar zesde Grand Slamtitel op.

Het was de zesde maal dat de Serena en Venus in de finale van een Grand Slamtoernooi stonden. En waarschijnlijk niet de laatste keer. Afgezien van Clijsters en Henin hebben ze van niemand iets te vrezen. De vraag is alleen of de twee zusters nog lang de motivatie kunnen opbrengen die nodig is om aan de top te blijven. Ze lijken al bezig met hun leven na het tennis. Serena is druk met acteren, Venus met het ontwerpen van kleding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden