SER-voorzitter hoopt op pensioenakkoord

Alexander Rinnooy Kan. Beeld anp
Alexander Rinnooy Kan.Beeld anp

Belandt het pensioenakkoord in prullenmand, gaat de FNV proberen de onderhandelingen te heropenen, of komt er toch nog een 'ja, mits' van de FNV-bonden? Maandag is het woord aan de federatieraad van de FNV, waarin de voorzitters van de 19 aangesloten bonden en het FNV-bestuur zitten. SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan zou het betreuren als het pensioenakkoord definitief niet doorgaat, maar hij houdt hoop dat het niet zover komt.

Hij zei dit vandaag in het radio-programma Tros Kamerbreed.

Gisteren werd duidelijk dat het akkoord zoals het er nu ligt, niet kan rekenen op een meerderheid in de federatieraad van de FNV, die maandag een eindoordeel velt. FNV Bondgenoten wijst het af en FNV Bouw en Abvakabo zeggen 'nee, tenzij'. 'Nee tenzij leidt vaak tot vervolggesprekken of tot ja, mits', aldus de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, die formeel niet betrokken is bij het akkoord.

Eén van de kritiekpunten van de bonden is dat het voor mensen met een zwaar beroep en laag inkomen niet te betalen is straks nog op hun 65e te stoppen met werken. Het moeizaam tot stand gekomen principeakkoord is de afgelopen maanden binnen de FNV op steeds meer verzet gestuit. De grootste bond, FNV Bondgenoten, wees het van meet af aan af. Volgens het akkoord gaat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar en wordt daarna gekoppeld aan de levensverwachting.

Volgens het akkoord blijft het wel mogelijk eerder te stoppen dan de officiële pensioenleeftijd, maar dan wordt de AOW-uitkering met 6,5 procent gekort voor ieder jaar dat iemand eerder stopt.

Hier ziet Rinnooy Kan nog mogelijkheden voor een oplossing door een verfijning van de AOW-regeling. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft al een gebaar gemaakt, maar dat vonden de bonden onvoldoende. 'Daar zit misschien ruimte, die is voor een deel onbenut en ik hoop dat daar vervolggesprekken over mogelijk blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden