SER: 'Grote schoolvakantie is ouderwets'

null Beeld

De schooltijden zijn een overblijfsel uit de tijd van voor de industriële revolutie, toen de kinderen meehielpen op het land en ’s middags hun warme maaltijd kregen.

Dat vinden staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) en voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad.

„Het is een botsing tussen oude vormen en nieuwe gedachten”, aldus Dijksma maandag in Den Haag op een symposium. De moderniseringen laten veel te lang op zich wachten, klaagde Rinnooy Kan daar. „Nederlandse regelingen schieten ernstig tekort. Ouders die in het buitenland hebben gewerkt en terugkeren, wacht een koude douche door wat daar mogelijk is en hier niet. Er wordt veel talent verkwist. Dat kunnen we ons niet meer permitteren.” Van hem mag best ook de grote vakantie op de discussieagenda worden gezet.

Hij vindt dat er nog voor de volgende kabinetsformatie nu eens flinke stappen moeten worden gezet op weg naar een ’stabiele omgeving’ waarin kinderen van 0 tot 12 jaar zich kunnen ontplooien. Zowel voor de ouders als voor de kinderen biedt die kansen.

Bij de jongste kinderen is het speciaal goed tegen de taalachterstand die onder grote groepen gesignaleerd wordt. Het kabinet bevordert al het aantal brede scholen, onderwijsinstellingen die samenwerken met bijvoorbeeld consulatiebureaus, sportclubs en muziekopleidingen. „Daardoor komen ook kinderen van ouders die niet zoveel verdienen in aanraking met sport en muziek”, aldus Dijksma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden