SER: faciliteer kinderopvang ook als ouders niet werken

Jassen bij een kinderopvang van Estro, dat in 2014 failliet ging en een doorstart moest maken. Beeld Anp
Jassen bij een kinderopvang van Estro, dat in 2014 failliet ging en een doorstart moest maken.Beeld Anp

De mogelijkheden voor kinderopvang moeten worden uitgebreid. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), dat donderdag is gepubliceerd.

Voor kinderen van 2 tot 4 jaar moet er opvang komen van 16 uur per week, ongeacht of de ouders werken. Het gaat om 'basisopvang', die dus voor alle ouders toegankelijk moet zijn.

Ouders die er gebruik van maken, betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. De uitbreiding zou het Rijk 176 miljoen tot 231 miljoen euro kosten.

Verder vindt de SER, die vorig jaar door het kabinet werd gevraagd hoe de kinderopvang het beste kon aansluiten bij werk van ouders en ontwikkeling van kinderen, dat er voor kinderen met een achterstand extra stimuleringsprogramma's moeten komen. Ook dat zou voor 16 uur per week gelden. Dit programma zou 169 miljoen euro kosten.

Kinderopvang is niet alleen een belangrijk arbeidsmarktinstrument, het levert ook een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en het verminderen van achterstanden.

Volgens de SER is kinderopvang is niet alleen een belangrijk arbeidsmarktinstrument, het levert ook een 'bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en het verminderen van achterstanden'. SER-voorzitter Mariëtte Hamer: "Met ons advies beperken we de versnippering, ligt er een goed ontwikkelaanbod voor alle kinderen en geven we extra aandacht aan kinderen met achterstanden. Zo moet er een einde komen aan het jojobeleid dat door de jaren heen in de kinderopvang gevoerd is."

Reacties
D66-Kamerlid Steven van Weydenberg reageerde snel: "Hiermee krijgen alle jonge kinderen de kans op een goede start. Peuters vanaf twee jaar krijgen in het SER-advies recht op 16 uur opvang, maar deelname blijft voor ouders uiteraard vrijwillig. Het kabinet moet nu eindelijk in beweging komen en dit gaan regelen."

Minister Asscher laat weten dat hij het advies gaat bestuderen en nog voor de zomer met een reactie zal komen. "Ik deel de analyse dat het belangrijk is te investeren in jonge kinderen en dat alle kinderen zich vanaf de start samen kunnen ontwikkelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden