Opinie

September

(\N) Beeld
(\N)

Achter de wolken schijnt de zon, At the end of the tunnel there’s a light, en goed...komt het altijd!

Tegelwijsheid van Heida, maar het betekent inderdaad dat ik na een wellicht wat zorgelijke weblog in augustus er helemaal de lol weer in heb! Soms zit het tegen en soms zit het ineens weer helemaal mee. Hatsekiedee!

September bracht leuk nieuws, nieuwe plannen, een gratis medisch spreekuur en betere afwatering in Anlong Khong, de vuilophaaldienst in het dorp werd operationeel, het papier mache speelgoed ging in de re-styling, en we kregen hilarische adviezen van ‘experts’.

Leukste nieuws is dat ik nog een tijdje door kan met mijn werk hier! (ik ben zooooooo blij!!)

Maar wie dat mogelijk gemaakt heeft verklap ik een volgende keer..

Watermanagement, laat dat maar aan ons Hollanders over

De wateroverlast in Anlong Khong stond hoog op de agenda. Het regenwater loopt het dorp in, maar kan er niet meer uit. Een groep vrijwilligers uit Nederland stond te popelen om dit probleem te helpen oplossen. Maar hoe?

Sina (onze lokale projectleider in wording) en ik zijn hard op zoek gegaan naar deskundig advies. We vonden 2 locale experts en hebben hen de situatie ter plaatse laten zien. Hierop kregen wij de twee volgende, op z’n minst bijzonder te noemen, adviezen:

laat iedereen verhuizen

hoog het hele dorp op

Nou, daar kwamen we dus niet veel verder mee. We hebben in overleg met de village chief en de vrijwilligers besloten de bestaande dichtgeslibde en veelal verstopt geraakt afvoerkanalen uit te graven en pijpen/bruggetjes aan te leggen. En het heeft gewerkt! Jeetje wat hebben die jongens en meiden hard gewerkt zeg. En wat is het opgeknapt.

Nog niet het hele dorp is gedaan natuurlijk, daar zit nog wel een paar maanden werk in, maar het begin is er! (als iemand nog onweerstaanbare zin heeft in een potje spitten met gezellige Cambodjanen, je bent van harte welkom hoor) Er wordt een soort ‘milieuwacht’ ingesteld in het dorp. Zij gaan de afvalinzameling monitoren en ervoor zorgen dat de inwoners de kanalen voor hun huis bijhouden.

En zo is Anlong Khong weer een stapje dichterbij een betere levensstandaard.

Is er een dokter in de zaal? Ja!

Een paar maanden geleden ontmoette ik Rudy, een voormalig ambulance broeder die graag iets nuttigs met zijn pensioen wilde doen. Met mijn grootste glimlach heb ik hem natuurlijk meteen gevraagd of hij dat nuttigs wellicht heel misschien toevallig in Anlong Khong zou willen doen. Het was toen nog wat vroeg voor hem omdat hij net was gearriveerd, hij wilde zich eerst even settelen. Maar hij beloofde mij en Anlong Khong niet te vergeten. En hij heeft woord gehouden!

En zo is afgelopen maand het eerste maandelijkse kostenloze spreekuur in het dorp gehouden. Hij is geen arts, maar kan wel mensen aan hun oppervlakkige verwondingen, ontstekingen en huidinfecties helpen. En vooral met dat laatste is Rudy druk geweest tijdens zijn eerste spreekuur. Heel veel kinderen in het dorp hebben last van huidproblemen en vertel ze dan maar eens dat ze niet mogen krabben..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden