Separatisten oppermachtig

Nieuwe bezettingen in Loegansk. Overleg over OVSE-waarnemers levert niets op.

De onderhandelingen over het lot van de zeven gevangen OVSE-waarnemers in het oosten van Oekraïne gingen gisteren zonder veel succes voort. Volgens de zelfbenoemde 'burgemeester' van de stad Slavjansk, Vjatsjeslav Ponomarev, zit er 'goede vooruitgang' in.

Eerder op de dag had hij juist geweigerd te onderhandelen als de EU de sancties tegen Russische topfunctionarissen en Oekraïners niet zou intrekken. In totaal kunnen vijftien mensen sinds gisteren niet meer bij hun geld dat staat gestald in de Europese Unie. Ook mogen ze de 28 lidstaten niet in. Na de EU kwam ook Japan met 23 reisverboden.

Eén van de acht Russische vice-premiers, Dmitri Kozak, is zo'n ongelukkige. Verder zijn separatisten in Oekraïne de klos onder wie Igor Strelkov, die een vooraanstaande rol speelt bij de rebellie tegen de interim-regering in Kiev vanuit de oostelijke stad Slavjansk.

Moskou is verbolgen over de strafmaatregelen. De EU zou Kiev moeten dwingen met het zuidoosten van Oekraïne te onderhandelen in plaats van nieuwe sancties tegen Rusland af te kondigen, vindt het Kremlin.

In de Oost-Oekraïense stad Loegansk kwam het gisteren opnieuw tot botsingen. Meer dan tweeduizend pro-Russische separatisten bestormden het hoofdkwartier van het regionale bestuur, gewapend met stokken en stenen. Ook gooiden ze rookbommen en molotovcocktails. De lokale politie zou niet hebben ingegrepen. Na het overheidsgebouw volgde het gebouw van een tv-zender. Ook openden pro-Russische separatisten met automatische wapens het vuur op het hoofdbureau van politie.

Burgemeester Kernes van Charkov, die maandag werd neergeschoten, is overgevlogen naar Israël. Daar is de Joodse Kernes opnieuw geopereerd, zijn toestand zou nu stabiel zijn. De burgemeester kreeg van justitie toestemming het land te verlaten ondanks het feit dat hij een strafblad heeft voor diefstal en fraude en wordt beschuldigd van banden met de georganiseerde misdaad.

Intussen is in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de jacht geopend op het kapitaal dat het regime van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft gestolen en weggesluisd. De Amerikaanse minister van justitie Eric Holder zegt dat het jaren kan duren, maar uiteindelijk zal lukken. De FBI krijgt een speciale 'kleptocratie-eenheid' die de corruptie in Oekraïne onderzoekt. Er zou meer dan twintig miljard verduisterd zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden