Separatisten in Donetsk weten: Rusland laat ons niet in de steek

Moskou ontkent spanning in oosten van Oekraïne op te stoken

DONETSK - "De junta heeft troepen naar Kramatorsk gestuurd", roept een man tot de menigte voor het bezette gebouw van het provinciebestuur in Donetsk. "Tanks rijden de stad binnen. Ze schieten op hun eigen volk. Hiermee hebben ze hun eigen doodvonnis getekend. Rusland zal ons niet in de steek laten." Voor deze mensen is en blijft Rusland de grote steun en toeverlaat.

Op de barricaden wappert de Russische driekleur. Het wapen van Oekraïne is zojuist door onbekende gemaskerde mannen onder veel gejuich van de voorgevel van het gebouw verwijderd en naar beneden gegooid. En na de verontrustende woorden over het kennelijke begin van de door Kiev aangekondigde antiterreuroperatie schalt uit de luidsprekers voor het gebouw het Russische volkslied. "Rusland!" klinkt het schuchter uit de keel van een jonge vrouw uit het naburige Makejevka, die zegt de titel 'separatist' met trots te dragen. "Rusland!" herhaalt een man na haar luidkeels in de microfoon. "Ros-si-ja!" De mensen voor de barricaden scanderen mee, niet voor lang.

Alle warme woorden aan het adres van Moskou rond het bezette gebouw in Donetsk ten spijt, blijft Rusland zelf glashard ontkennen dat het ook maar iets te maken heeft met de gebeurtenissen in het oosten van Oekraïne. Met een verontwaardigd 'absurd' wijst Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Vladimir Poetin, Oekraïense en westerse beschuldigingen van de hand, als zou Rusland de acties van gewapende pro-Russische groepen in het Donbassgebied coördineren. "Wij bemoeien ons niet met de interne aangelegenheden van Oekraïne", blijft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov herhalen. "Onze agenten zijn daar niet actief, noch van de GROe, noch van de FSB."

Toch vertoont het scenario dat zich hier in het oosten van Oekraïne ontvouwt opvallende gelijkenis met de ontwikkelingen op de Krim, een maand geleden. Ook daar verschenen eerst niet nader geïdentificeerde 'groene mannen' op strategische plekken, die al gauw Russische militairen bleken te zijn.

De GROe is de militaire inlichtingendienst van Rusland, de FSB is de opvolger van de KGB. Volgens Kiev zou een GROe-officier instructies geven aan de gewapende pro-Russische groepen die de afgelopen dagen opdoken in Kramatorsk en Slavjansk. De Oekraïense veiligheidsdienst heeft de inhoud van afgeluisterde telefoongesprekken vrijgegeven die dat moet bevestigen. Het zou gaan om GROe-officier Igor Strelkov, die volgens de Oekraïners in maart op dezelfde wijze op de Krim is ingezet en nu Oekraïense burgers zou werven voor nieuwe bezettingsacties. In de onderschepte gesprekken gaat het onder meer om de beschieting door de leden van de groep van enkele auto's vlakbij Slavjansk, twee dagen geleden. Daarbij kwam een inzittende om het leven en raakten enkelen zwaar gewond.

Ook zijn gisteren fragmenten gepubliceerd uit een briefwisseling die via Skype is gevoerd en die volgens Kiev bewijst dat de bezetters van het provinciebestuur in Donetsk contact onderhouden met een lid van het Russische parlement en ook met de premier van de Krim, Sergej Aksjonov. In de contacten gaat het onder meer over financiering van de pro-Russische acties en wordt openlijk gezinspeeld op een herhaling van het Krim-scenario in het oosten van Oekraïne en een bezoek aan Moskou 'om een akkoord over toetreding te tekenen'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden