Separatisten Donetsk roepen onafhankelijkheid uit

Een van de pro-Russische organisatoren van het referendum in Loehansk Beeld AP
Een van de pro-Russische organisatoren van het referendum in LoehanskBeeld AP

Pro-Russische separatisten in de Oekraïense stad Donetsk hebben na een omstreden referendum vanmiddag de onafhankelijkheid uitgeroepen en om aansluiting bij Rusland gevraagd. Moskou zei eerder vandaag het referendum te "respecteren". De Oekraïense regering noemde de volksraadpleging van de separatisten "een farce". De EU kondigde vandaag nieuwe sancties af tegen Rusland.

redactie

Separatistenleider Denis Poesjilin deed tijdens een persconferentie een dringend beroep op Rusland om de "historische gerechtigheid te herstellen", en de Volksrepubliek Donetsk op te nemen in de Russische Federatie.

"De mensen in Donetsk hebben altijd deel uitgemaakt van de Russische wereld. Voor ons is de geschiedenis van Rusland onze geschiedenis", zei Poesjilin.

Moskou liet eerder vandaag weten niet onmiddelijk uit te zijn op de annexatie van het oosten van Oekraïne. De Russische regering zei wel de uitslag in de regio's Donetsk en Loehansk te zien als een uitdrukking van de wil van de bevolking.

Moskou riep de pro-Russische separatisten op om "op een beschaafde manier zonder geweld" uitvoering te geven aan de uitslag. Vorige week nog adviseerde de Russische president Poetin de separatisten hun referendum uit te stellen, maar die legden dat naast zich neer.

Dialoog
Moskou drong vanochtend aan op een dialoog tussen de Oekraïnse interim-regering en de separatisten in het oosten. Een nieuwe internationale conferentie, zoals die in Genève van enkele weken geleden, zou volgens de Russische minister van buitenlandse zaken "zinloos" zijn.

Duitsland noemde het referendum "illegaal". "We kunnen en mogen het niet serieus nemen", zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Steinmeier vanochtend bij aankomst in Brussel voor een ontmoeting met zijn EU-collega's.

Denis Poesjilin, een leider van zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. Beeld EPA
Denis Poesjilin, een leider van zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.Beeld EPA

Steinmeier zei wel voorstander te zijn van een "nationale dialoog als begin van een wezenlijke discussie over een goede toekomst voor Oekraïne". Duitsland steunt ook de inspanningen van de OVSE, die erop zijn gericht de presidentsverkiezingen van 25 mei doorgang te laten vinden.

Gelouterde diplomaat
Steinmeier zal morgen naar Oekraïne proberen die dialoog van de grond te krijgen, samen met de vandaag door de OVSE benoemde bemiddelaar Wolfgang Ischinger, een gelouterde Duitse diplomaat. Rebellen in Loehansk hebben al gezegd die te zullen boycotten en een nieuw referendum te overwegen over aansluiting bij Rusland.

Het haastig door de separatisten georganiseerde referendum van zondag doet denken aan dat op het Oekraïense schiereiland de Krim in maart. Dat is inmiddels door Rusland geannexeerd en de pro-Russische krachten in Oost-Oekraïne hopen dat Moskou dat ook ditmaal zal doen.

Zelfbestuur
De uitslag van het referendum in de regio's Donetsk en Loehansk - 6,5 miljoen inwoners - toonde volgens de rebellen aan dat er in hun regio's overweldigende steun is voor zelfbestuur. De opkomst lag volgens de separatisten op ruim 70 procent en de uitslag zou zijn dat meer dan 90 procent van de stemmers voor zelfbestuur heeft gestemd.

Die claim kan, net als op de Krim, niet onafhankelijk worden gecontroleerd. Het referendum werd gehouden in een sfeer van geweld en intimidatie, waardoor inwoners die tegen opdeling van Oekraïne zijn of de interim-regering in Kiev steunen hun mening niet meer durven geven uit angst voor represailles en intimidatie door separatisten.

Ook werd zonder volledig kiesregister of identificatieplicht gestemd, waardoor bij andere stembureaus opnieuw gestemd kon worden. Controle van de opkomst of uitslag was niet mogelijk omdat er geen internationale waarnemers aanwezig waren.

De ervaren Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger is door de OVSE gevraagd om in Oekraïne te helpen een dialoog op gang te brengen tussen de interim-regering in Kiev en de pro-Russische separatisten. Beeld afp
De ervaren Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger is door de OVSE gevraagd om in Oekraïne te helpen een dialoog op gang te brengen tussen de interim-regering in Kiev en de pro-Russische separatisten.Beeld afp

'Farce'
De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov sprak van "een farce". Volgens hem zijn in Loehansk maar 24 procent van de stemgerechtigden naar het stemlokaal zijn gegaan en in Donetsk iets meer dan 32 procent.

Een opiniepeiling van het Amerikaanse Pew Research Centre gaf onlangs aan dat ook in het oosten een grote meerderheid van de bevolking tegen de opdeling is van Oekraïne. Van de totale bevolking van Oekraïne wil 77 procent dat de huidige grenzen gehandhaafd blijven. In het oosten ligt dit percentage op 70 procent. Onder Russischsprekenden ligt het cijfer aanzienlijk lager, maar volgens Pew nog altijd op 58 procent.

Sancties
De Europese Unie stelde vandaag nieuwe sancties in tegen Rusland. Twee bedrijven die na de annexatie van de Krim door Rusland zijn genationaliseerd, komen op een zwarte lijst. Daarnaast komen nog eens 13 personen op een lijst van mensen die de EU niet in mogen en van wie bankrekeningen worden bevroren. Daar stonden al 48 Russen en Oekraïners op.

Als Moskou de verkiezingen van 25 mei in Oekraïne dwarsboomt wordt de kans op economische sancties tegen sectoren door de Europese Unie "zeer reëel", stelde minister Frans Timmermans van buitenlandse zaken.

De Oekraïense interim-president Olesandr Toertsjinov. Beeld reuters
De Oekraïense interim-president Olesandr Toertsjinov.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden