Separatist die niet bang is om een ramkoers te varen

Winnaar van de Catalaanse verkiezingen juicht wellicht te vroeg

Het is een dubbele overwinning, zo vatte Artur Mas zondag de uitslag van de regionale parlementsverkiezingen samen. "Niet alleen de ja-stem, ook de democratie heeft gewonnen." De Catalaanse president sprak zijn aanhangers in Barcelona in maar liefst vier talen toe: in het Catalaans, Spaans, Frans en Engels. Met zijn speech etaleerde hij naast zijn talenkennis - vrij uniek voor een Spaanse politicus - ook zijn vermogen de zaken in zijn eigen voordeel uit te leggen. "We hebben gewonnen", juichte hij tot twee keer toe. En zo maakte Mas zijn eigen feestje van de stembusgang.

Wellicht wat vroeg, bromden de critici. Want de meerderheid die de pro-onafhankelijkheidspartijen in het parlement wisten te behalen, hadden ze vooral aan het districtenstelsel te danken. De groep kreeg geen meerderheid van de stemmen. De coalitie 'Samen voor ja', waar Mas' partij deel van uitmaakt, verloor zelfs negen zetels. Maar daar vestigde Mas liever niet te veel aandacht op.

De Catalaanse leider, voorman van het centrum-rechtse CDC, was zichtbaar opgelucht. Mas had zijn persoonlijke lot aan de uitslag verbonden. In de aanloop naar de verkiezingen zei hij tegen de Amerikaanse zender CNBC bereid te zijn om ontslag te nemen als de coalitie geen meerderheid in het parlement zou halen. "Als je ergens een heel sterk idee over hebt en je dat doel niet bereikt, moet je een nieuwe situatie accepteren".

Zo sterk is dat onafhankelijkheidsstreven van Mas niet altijd geweest. Pas in 2010 zette hij zijn ramkoers in. Toen besloot het Constitutionele Hof het regiostatuut voor Catalonië af te zwakken. Toen de rechter vorig jaar een referendum over onafhankelijkheid ongrondwettelijk verklaarde, liet Mas dat niet op zich zitten. Hij trommelde 40.000 vrijwilligers op en liet het alsnog doorgaan.

Door dit soort acties wist Mas de laatste jaren uit de schaduw te treden van zijn leermeester Jordi Pujol, die Catalonië ruim twee decennia leidde.

Nu bezorgt zijn voorganger Mas vooral veel hoofdpijn vanwege een groot corruptieschandaal. Vorig jaar kwam aan het licht dat Pujol tientallen jaren belasting heeft ontdoken. En dat schaadt ook het 'onberispelijke' imago van Mas dat hij juist zo zorgvuldig probeerde op te bouwen. Altijd strak in het pak, getrouwd met drie kinderen, afkomstig uit een familie van industriëlen wilde hij vooral betrouwbaarheid uitstralen.

Voor de radicaal-linkse CUP is dat niet genoeg. De pro-onafhankelijkheidspartij die nodig is om een meerderheid te behalen in het parlement wil Mas niet zien terugkeren als regeringsleider. En veel andere partijen denken er precies zo over. Een andere tegenvaller voor Mas is dat de partijleider van CUP David Fernández gisteren al liet weten niet zonder meer de onafhankelijkheid van Catalonië te zullen steunen.

Het lijkt erop dat Mas zondag in Barcelona iets te vroeg de slingers heeft opgehangen. Tegen persbureau AFP zei hij ooit 'niet de ambitie te hebben de eerste president van de Catalaanse staat te worden'. Maar, voegde hij er toen aan toe: "Ik wil wel de laatste president van de autonome regio Catalonië zijn". Die droom moet Mas misschien nu ook wel opgeven.

in het nieuws omdat ...

...Artur Mas met zijn partij de grootste werd in de regionale parlementsverkiezingen in Catalonië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden