’Seoul bereid miljoenen aan losgeld te betalen’ / Korea wil gijzelaars koste wat kost vrij

Gisteren verstreek de zoveelste deadline van de taliban in Afghanistan: laat 22 van onze strijders vrij, dan blijven de 22 gegijzelde Zuid-Koreanen leven. Korea houdt zijn adem in.

De vrouw van de buurtsuper kijkt bij het afrekenen niet eens naar de klant, zó gebiologeerd staart ze naar het tv-scherm boven het schap met gedroogde inktvis, dat het laatste nieuws brengt over de gegijzelde Koreanen in Afghanistan.

Het Amerikaanse tv-station CBS had voor het eerst contact met één van de vrouwelijke gijzelaars. Met een krakende en vermoeide stem is ze te horen: „De situatie is moeilijk. We leven van dag tot dag. We zijn niet in goede gezondheid. Help ons alstublieft.”

De meeste Koreaanse kranten openden gisterochtend met een transcriptie van dit telefoongesprek. Anderen kopten: deadline vandaag tot 16.30 uur. Enkele bladen toonden het lijk van pastoor Bae Hyung-Kyu, de ’leider’ van de Koreaanse vrijwilligers, die woensdag werd doodgeschoten. Bae’s lichaam ligt gewikkeld in een deken in de laadbak van een truck. Twee talibanstrijders zitten erbij, eentje lacht.

De gijzeling van de 23 Zuid-Koreanen in Afghanistan heeft tot verhitte discussies geleid. Daarbij worden de gegijzelden niet gespaard – wat vreemd is, want normaal steunen de nationalistische en trotse Koreanen hun landgenoten altijd.

„Natuurlijk maak ik me zorgen en wil ik dat ze vrijkomen. Maar ik denk ook: dit had niet hóeven gebeuren”, zegt een kantoorwerker. De regering had de vrijwilligers afgeraden naar Afghanistan te reizen.

Ook op internetsites spuien de Koreanen hun kritiek: „Zendelingen denken te makkelijk, te naïef over missiewerk. Ze hadden niet naar zulk gevaarlijk gebied moeten gaan. Zendingswerk in islamitische landen is veel te moeilijk.”

De gegijzelde Koreanen zijn lid van de evangelische kerk Saemmul (letterlijk: water uit de bron), ze trokken naar Afghanistan om ziekenhuizen en scholen te helpen opzetten, of gewonden te verzorgen.

Maar nu de situatie zo naargeestig blijkt te worden, wil elke Koreaan dat ze veilig thuiskomen – tegen elke prijs. Seoul zou bereid zijn miljoenen losgeld te betalen.

De gedachte dat je niet met terroristen onderhandelt, ’want dat geeft ze een excuus om in de toekomst meer buitenlanders te ontvoeren’, spreekt de meesten niet aan. „Ik begrijp de gedachtengang, maar wij denken niet zo. Wij willen dat onze landgenoten vrijkomen, koste wat kost”, zegt de kantoorklerk.

De heer Chul, medewerker van het persbureau Yonhap, benadrukt dat Zuid-Korea in principe weinig kan doen. „Als de taliban nou geld, rijst, olie en gas zouden eisen, zouden we daar aan tegemoet kunnen komen. Maar het vrijlaten van taliban-gevangenen, dat ligt buiten de macht van de regering. Amerika wil niet met terroristen onderhandelen. De Afghaanse regering volgt de Amerikanen. En wij, wij moeten óók kijken naar wat Amerika doet.”

Zuid-Korea en de VS zijn van oudsher hechte bondgenoten. Seoul heeft een troepenmacht van 200 soldaten in Afghanistan die de Amerikanen daar helpt. Inmiddels is een Koreaanse regeringsgezant naar Afghanistan afgereisd om zijn landgenoten vrij te krijgen. Hij zal alles uit de kast moeten trekken.

„Als de gijzelaars worden gedood, valt de hele bevolking over de regering heen. Bovendien: in december zijn er presidentsverkiezingen. De regeringspartij kan een drama als dit niet gebruiken”, aldus Chul.

Aan één eis van de taliban, de terugtrekking van de Koreaanse troepen, zal voldaan worden. Aan het eind van het jaar worden alle 200 Koreaanse soldaten naar huis geroepen. Het zat al in de planning, maar gaat nu zeker gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden