Sensitieve film over vrouw die obsessief zoekt naar contact

violette

Regie: Martin Provost. Met Emmanuelle Devos, Sandrine Kiberlain.

****

Actrice Emmanuelle Devos kreeg iedere ochtend een nieuwe grote neus aangemeten, maar ook zonder die grote neus had de actrice vast raad geweten met vuur, talent en (ingebeelde) lelijkheid van de Franse schrijfster Violette Leduc. Devos ontroert als de rusteloze Violette die obsessief zoekt naar contact. Een vrouw die veel te druk is met overleven om te kunnen verleiden.

Als de homoseksuele vriend met wie ze kort na de oorlog samen woont in het begin van de film haar jammerklachten ontvlucht, jammert ze nog wat schriller. En als ze in de boekwinkel haar debuutroman niet kan terugvinden, scheldt ze de boekhandelaarster uit.

"Je kan geen vrienden zijn met Violette Leduc", zegt haar vriendin en mentor Simone de Beauvoir (Sandrine Kiberlain) ergens in de film, als iemand zijn bewondering uitspreekt voor haar steun aan de veeleisende Violette. Maar van haar houden lukt toch steeds beter dankzij Devos die de eenzaamheid en zinnelijkheid van Leduc heel mooi gestalte geeft. Kiberlain blijft als de beheerste De Beauvoir meer op afstand, andere figuren (zoals Jean Genet, Jacques Guerin) blijven in contouren steken, maar Devos voert je mee, of ze nu met haar voeten in een teiltje met haar kroontjespen over het papier krast, of naar de wolken staart.

Je proeft van de strijd en de bevrijding, in deze sensitieve film die zelf ook inspireert, allereerst tot lezen, maar wie weet ook tot schrijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden