Sensire staat symbool voor kaalslag in thuiszorg

analyse Als gemeenten minder huishoudelijke zorg inkopen, hebben zorgaanbieders geen werk voor thuishulpen

Voor de 1100 thuishulpen van de Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire valt het doek definitief, meldde de organisatie gisteren. Is dit collectieve ontslag een voorbode van wat andere medewerkers, vooral vrouwen, in de thuiszorg ook te wachten staat?

Ja, want ook elders in het land staan er banen op de tocht. Thuiszorgorganisatie Aafje uit Rotterdam heeft ontslag aangevraagd voor 550 mensen, het Amsterdamse Amstelring (1100 medewerkers) en het Limburgse Meander (1000) willen hun thuishulpen eveneens ontslaan. Naar schatting zullen landelijk tussen de 20.000 en 30.000 mensen hun werk in deze sector verliezen.

Het is een logisch gevolg van de bezuinigingen op de huishoudelijke hulp aan ouderen en chronisch zieken. Ruim een half miljard euro wil het kabinet hier de komende jaren op korten. Voor 2014 blijft het budget dat de gemeenten hieraan mogen besteden vrijwel gelijk, maar in 2015 gaat daar 40 procent van af.

De gemeenten, die tegenwoordig al erg op de centen moeten letten, bereiden zich daar nu al op voor. Ze kopen bijvoorbeeld minder huishoudelijke zorg in bij de zorgaanbieders. En dat is nou net waar Sensire tegenaan is gelopen. "Het volume is het afgelopen jaar erg afgenomen", vertelt woordvoerster Thea Wassink. De zorgorganisatie, die ruim 5400 mensen in dienst heeft, verloor vorig jaar een miljoen euro op het bedrijfsonderdeel thuishulp.

Eind dit jaar lopen de contracten af die Sensire heeft met zeven gemeenten in de Achterhoek. Maar diezelfde gemeenten kunnen nog geen zekerheid bieden over de tarieven en opdrachten voor volgend jaar, laat staan een meerjarenperspectief. Om te voorkomen dat Sensire vanaf 1 januari wel thuishulpen in dienst heeft, maar geen werk voor ze heeft, stopt de organisatie nu met het aanbieden van huishoudelijke hulp. 'Een spijtige conclusie', staat er op de website van de organisatie.

Maar waarom talmen de gemeenten zo lang? "Omdat er onduidelijkheid bestaat over het budget dat ze volgend jaar krijgen", zegt een woordvoerster van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). "De gemeenten wachten op financiële duidelijkheid voordat ze verplichtingen aangaan." Dat zal rond Prinsjesdag zijn, is de verwachting. "Pas daarna beslissen gemeenten met welke zorgaanbieders ze in zee gaan."

De VNG ziet de ontwikkelingen in de thuiszorg overigens met lede ogen aan. "De gemeenten hebben er geen belang bij dat thuishulpen ontslagen worden, want die zorg moet toch geleverd worden." Bovendien, zo is de VNG ter ore gekomen, zitten veel gemeenten niet te wachten op nieuwe aanbestedingen omdat ze tevreden zijn over hun zorgaanbieder.

Hoe het nu verder moet in de Achterhoek? Zijn ouderen en chronisch zieken daar straks verstoken van huishoudelijke hulp? Nee, stelt Sensire met klem. "Wij steken voor de korte termijn energie in de continuïteit van zorg. Wij zullen ons uiterste best doen om samen met de gemeenten te zorgen voor het behouden van de relatie klant-medewerker. De gemeenten hebben toegezegd hierin de regie te pakken."

En de medewerkers? Die staan straks niet echt op straat. Die mogen aan de slag bij een andere zorgaanbieder die ze waarschijnlijk inhuurt voor minder loon en die ze bijvoorbeeld op een nul-urencontract zet. Weg zekerheden. Net als vorig jaar met ontslagen medewerkers van de thuiszorg in Emmen is gebeurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden