Senatoren eisen dat steungeld ook werkgelegenheid oplevert

amsterdam – De werkloosheid in de VS bereikte in december, na een uitstoot van ruim 500.000 banen in een maand, het hoogste niveau in de afgelopen zestien jaar. De landelijke werkloosheid is op 7,2 procent gekomen.

De zeer sterk oplopende werkloosheid stond gisteren centraal bij de reacties op het herstelplan waarover aanstaand president Barack Obama gisteren een redevoering hield. Obama wil banen scheppen door het moderniseren van wegen en bruggen en het investeren in milieusparende maatregelen, zoals de isolatie van huizen. Maar hij wil ook de belastingen verlagen. Gedeeltelijk komt dat ten goede aan gewone Amerikanen – tijdens de verkiezingen beloofde Obama voor 95 van elke honderd gezinnen latere belastingen – en aan bedrijven. Obama wil bedrijven steunen die mensen in dienst nemen of niet ontslaan. Maar een aantal Democratische senatoren betwijfelt of de belastingverlichting voor bedrijven echt zal helpen. „Tegemoetkoming of niet, een werkgever zal echt niet iemand in dienst gaan nemen als er geen vraag is naar wat hij maakt”, vindt Kent Conrad, voorzitter van de begrotingscommissie. Belastingverlagingen spreken Republikeinen aan, en heeft mogelijk vooral als doel hun steun te verkrijgen voor het stimuleringsplan, voor een totaal van 775 miljard dollar. De Republikeinen vormen in de Senaat een voldoende grote minderheid om het herstelplan procedureel in de wielen te rijden, en Obama wil dat het zeer snel na zijn beëdiging op 20 januari wordt aangenomen.

Naast Obama’s eigen plan moet de nieuwe president ook een deel uitvoeren van het steunplan van zittend president George Bush voor banken die opgescheept zitten met slechte hypotheken en ander ’giftig bezit’. De helft van dit pakket van 700 miljard dollar is al ter beschikking gesteld, voor de andere helft moet het Congres toestemming geven. En die is niet vanzelfsprekend, want de geholpen banken zijn nog steeds zeer voorzichtig met het uitlenen van geld aan elkaar en aan bedrijven en huizenkopers. Bij de volksvertegenwoordigers heeft het idee postgevat dat de staat geen waar voor zijn geld heeft gekregen.

Onder leiding van toekomstig minister van financiën Timothy Geitner wordt dat steunplan dan ook in sneltreinvaart herschreven. De tweede 350 miljard moet ook ten goede komen aan gemeenten, kleine bedrijven, huiseigenaren en andere consumenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden