Senatoren dolgelukkig met papierloos bestaan

Leden Eerste Kamer krijgen alle stukken via hun iPad

VVD-senator Heleen Dupuis, hoogleraar medische ethiek, sleepte elf-en-een-half jaar lang met meters papier. Sinds ze in de Eerste Kamer werd gekozen, kwam er ieder weekeinde een koerier bij haar langs om de vergaderstukken voor de aankomende dinsdag te bezorgen. En was het dan dinsdag, dan lagen die stukken in grote stapels op de tafel voor haar groene bankje, voorzien van aantekeningen en vragen.

Zo'n gewoonte verlies je niet zomaar. Dus toen er afgelopen zaterdag geen koerier met de vergaderstukken aan haar deur kwam, printte Dupuis alles zelf maar even uit. De papieren lagen gisteren als altijd op haar tafel. Maar dit keer was Dupuis de enige met zo'n stapeltje. Alle overige 74 Kamerleden keken op hun iPad, meegebracht in een van staatswege verschaft wit hoesje. Het was de eerste dag waarop de senaat papierloos vergaderde.

Dupuis zal het nooit meer doen, dat uitprinten. "Het is geweldig", zegt ze na de vergadering over haar nieuwe papierloze senaatsleven. "Een verademing." Geen moment heeft ze in haar papieren gekeken, omdat het veel handiger was om alles op te zoeken in haar apparaatje. "Het was nergens voor nodig."

Dupuis krijgt bijval van haar collega's. Margreet de Boer van GroenLinks had in haar vorige leven als raadslid in Amsterdam ook wel papierloos willen werken. En oud-burgemeester Guusje ter Horst, PvdA-senator, noemt het apparaat fantastisch. "Al dat papier dat iedere week werd rondgestuurd, dat kan echt niet meer." Wennen hoeft Ter Horst niet. Ze had al een iPhone en haar vriend bezat al langer een iPad. Het enige waar ze op moet letten is dat ze op dinsdagochtend de juiste tabletcomputer mee naar Den Haag neemt: die met de Eerste Kamer-applicatie, waarmee alle documenten toegankelijk worden.

Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA, laat enthousiast de app zien. "Dit is mijn dag", zegt ze, terwijl ze met haar vingers over het scherm veegt. Haar agenda verschijnt. En als ze daar weer op tikt, komen de achterliggende stukken tevoorschijn. Barth showt hoe ze aantekeningen kan maken in de digitale kantlijn. En hoe ze de bestaande wetten kan naslaan. Ze kan er alles mee. Behalve bellen en sms-en. Ze heeft mail, buienradar, teletekst: de hele mikmak. Tijdens de vergadering tikt Barth haar vingers blauw. "Heel fijn, en het scheelt de belastingbetaler ook nog ruim een ton per jaar."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden