Senaat ziet elektronisch patiëntendossier niet zitten

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid spreekt dinsdag in de Eerste Kamer over het Elektronisch Patienten Dossier (EPD). Ondanks de handreikingen van de minister blijft de Eerste Kamer tegen de landelijke, elektronische uitwisseling van medische gegevens.Beeld anp

Na lang wikken en wegen, lijkt het doek te vallen voor het EPD, het systeem waarmee artsen en andere zorgverleners informatie over patiënten en medicijngebruik landelijk zouden moeten gaan uitwisselen. Het lukte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag niet de Eerste Kamer te vermurwen; volgende week dinsdag stemt de Senaat.

De Eerste Kamer volhardt in zijn bezwaren, ondanks de handreiking van Schippers om alleen medicijngegevens oproepbaar te maken en de patiënt te laten bepalen of er een EPD komt.

Dat haar voorstel niet juichend en positief zou worden onthaald, daar had Schippers zelf ook al rekening mee gehouden. Het patiëntendossier ligt de Eerste Kamer al twee jaar zwaar op de maag. De Tweede Kamer ging in 2009 akkoord, maar de Senaat ziet grote risico's voor de privacy van de patiënt. Tekenend voor de weerstand was dinsdag het appel van VVD-senator Heleen Dupuis. Zij riep Schippers (eveneens VVD) op het voorstel in te trekken, omdat ook de VVD het zo niet kan steunen.

De minister denkt daar niet over. Ze staat achter het plan waarvoor de basis veertien jaar geleden werd gelegd en waarover eerder al haar voorgangers Els Borst, Hans Hoogervorst en Ab Klink zich bogen. Schippers vindt het een goed, maar geen goudgerand plan waarmee ze liever ,,beperkt'' begint aangezien iets nu eenmaal beter is dan niets. Schippers: ,,Als de Senaat het wetsvoorstel dinsdag afstemt, is de patiënt de dupe. Dit wetsvoorstel stelt veel zwaardere eisen aan privacy en beveiliging dan nu het geval is. Dit voorstel is goed voor de positie en rechten van de patiënt.''

De senatoren willen op bescheiden schaal in de regio beginnen en het systeem van onderop in de praktijk opbouwen. De minister en ook de Tweede Kamer willen juist een landelijke uitwisseling, omdat veel gegevens in de huidige regionale opzet slecht beveiligd blijken. Nu al worden ongeveer honderd miljoen gegevens op, volgens Schippers ,,niet gestandaardiseerde en slecht beveiligde wijze'' uitgewisseld. Het is daarom tijd om verder te gaan, vindt ze.

VVD-senator Heleen Dupuis ziet dat anders. Zij ziet de meerwaarde van het EPD niet ,,De onrijpheid van het geheel, de beveiliging is niet in topconditie, het landelijk schakelpunt is geen goed idee. Wij willen een wezenlijk ander wetsvoorstel dat echt niet betekent dat we terugkeren tot de ijstijd.'' Ook PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en SGP pleiten voor een zorgvuldige opbouw. Het CDA ziet het de goede kant opgaan, maar maant tot voorzichtigheid. De PvdA wil niet dat er geld blijft gaan naar het project waar na tien jaar al 300 miljoen euro is in gestoken.

Tof Thissen (GroenLinks) concludeerde: ,,Dit lijkt op lemmingenwetgeving. Ondanks alle signalen is doorgedraafd op het landelijk systeem waarmee we de regio's gaan disciplineren.'' Hij wil een overzichtelijk begin met ,,superbeveiligde gegevens''. ,,We hebben al genoeg ongelukken gezien met grote ICT-projecten. De overheid is daarbij niet de beste bestuurder gebleken.''et bij wanneer dat gebeurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden