zorgstelsel

Senaat VS begint met terugdraaien 'Obamacare'

Trump en Obama ontmoetten elkaar in het Witte Huis, twee dagen na de verkiezingen van 8 november. Aankomend president Trump wil zo snel mogelijk af van het zorgstelsel Obamacare, een van de belangrijkste speerpunten van Obama's presidentschap. Beeld EPA
Trump en Obama ontmoetten elkaar in het Witte Huis, twee dagen na de verkiezingen van 8 november. Aankomend president Trump wil zo snel mogelijk af van het zorgstelsel Obamacare, een van de belangrijkste speerpunten van Obama's presidentschap.Beeld EPA

De Amerikaanse Senaat heeft een eerste stap gezet richting de ontmanteling van de ziektekostenwet van vertrekkend president Barack Obama. De Republikeinen en aankomend president Donald Trump willen snel handelen, ook al worstelen ze nog met de vraag wat voor stelsel 'Obamacare' precies moet gaan vervangen.

De Senaat stemde voor de opdracht aan congrescommissies om te beginnen met het opstellen van wetsvoorstellen, waarmee het ziektekostenstelsel dat door Obama is ingevoerd ongedaan zal worden gemaakt.

De resolutie werd met een krappe 51-48 meerderheid aangenomen en gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden. Dat zal zich er naar verwachting deze week nog over buigen. "We moeten snel handelen om het Amerikaanse volk lucht te geven'', zei de Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell.

Obamacare, officieel de Affordable Care Act (wet op betaalbare zorg) geheten, biedt sinds 2010 twintig miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten. Het ontmantelen van Obamacare is een topprioriteit voor de aankomende president Trump en de Republikeinen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. In beide kamers van het Congres zijn de Republikeinen in de meerderheid.

De Republikeinen worstelen wel met de vraag wat te doen met de Amerikanen die zijn verzekerd via het stelsel. Sommige Republikeinen hebben aangegeven dat het tot twee jaar kan duren om met een alternatief stelsel te komen, iets wat voor Trump onacceptabel is.

Een toenemend aantal Republikeinen is terughoudend met het afschaffen van Obamacare voordat er een alternatief plan op tafel ligt, zoals senator Susan Collins uit de staat Maine. Zij wil eerst een 'gedetailleerd raamwerk' van haar partij zien voordat zij voor afschaffing van Obamacare zal stemmen. Volgens haar riskeert de Republikeinse Partij dat "er mensen tussen wal en schip vallen of dat er chaos ontstaat in de verzekeringsmarkt", als Obamacare al wordt afgeschaft voordat er een vervangend stelsel is.

Voor een geheel nieuwe zorgwet hebben de Republikeinen, dankzij het reglement van de Senaat, ook wat stemmen nodig van de Democratische minderheid. Ze moeten een stuk of acht Democratische senatoren zo ver zien te krijgen voor een alternatieve wet te stemmen. De Democraten hebben al gewaarschuwd dat zij niet zullen buigen voor druk vanuit de Republikeinse Partij.

Een kantoor van een zorgverzekeraar in Orlando, Florida, maakt reclame voor de Affordable Care Act, het zorgstelsel dat onder Amerikanen beter bekend is als 'Obamacare'. Beeld Photo News
Een kantoor van een zorgverzekeraar in Orlando, Florida, maakt reclame voor de Affordable Care Act, het zorgstelsel dat onder Amerikanen beter bekend is als 'Obamacare'.Beeld Photo News
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden