Update

Senaat VS achter benoeming Yellen bij Federal Reserve

Janet Yellen Beeld REUTERS
Janet YellenBeeld REUTERS

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming goedgekeurd van Janet Yellen als voorzitter van de Federal Reserve. Het is voor het eerst dat een vrouw de leiding krijgt over het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten.

Redactie

President Barack Obama had haar in oktober voor de functie voorgedragen. Sindsdien was gebleken dat de aanstelling op voldoende draagvlak kon rekenen. De Senaat ging gisteren akkoord met 56 stemmen voor en 26 tegen. De tegenstemmen waren afkomstig van uitsluitend Republikeinen, de voorstemmen van 45 Democratische en 11 Republikeinse senatoren.

Obama verklaarde na de stemming dat Yellen 'zal opkomen voor de Amerikaanse beroepsbevolking, consumenten zal beschermen, de stabiliteit van ons financiële systeem zal koesteren en onze economie de komende jaren zal helpen groeien'.

Voorstander stimuleringsbeleid
Medio november was Yellen (67) al in de Senaat aan de tand gevoeld. Bij die gelegenheid maakte ze duidelijk dat ze van plan was zich op te stellen achter het stimuleringsbeleid van haar voorganger, Ben Bernanke. De verklaring wekte weinig verwondering omdat ze in haar vorige rol, die van vicevoorzitter van de Fed, ook al voorstander was gebleken van de maatregelen. De financiële markten reageerden daarom gematigd optimistisch op de voorgenomen benoeming.

Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat een lid van de Democratische partij leiding zal geven aan de Fed. Het verschil met Republikeinse voorgangers zal mogelijk blijken uit haar benadering van problemen als structurele werkloosheid. In haar eerste ontmoeting met de Senaat liet ze weten dat het hoge werkloosheidspercentage (7,3 procent) een aanleiding vormt de stimuleringsmaatregelen voort te zetten.

Inflatie blijft beperkt
Die bestaan sinds enige tijd vooral uit het opkopen van obligaties. Elke maand pompt de Fed op die manier tientallen miljarden dollars in de economie, waardoor de rentetarieven bijzonder laag zijn. Dat stelt bedrijven en consumenten in staat goedkoop geld te lenen. Critici wijzen op het gevaar van inflatie, maar die blijft tot nu toe ruimschoots binnen de perken.

Het is de bedoeling dat het programma langzaam wordt afgebouwd. Vorige maand besloot de Fed het steunbedrag omlaag te brengen van 85 miljard naar 75 miljard dollar per maand, omgerekend 55 miljard euro.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld EPA
Beeld EPA
Janet Yellen, belaagd door mediavertegenwoordigers, tijdens de hoorzitting in de Senaat op 14 november. Beeld EPA
Janet Yellen, belaagd door mediavertegenwoordigers, tijdens de hoorzitting in de Senaat op 14 november.Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden