Senaat steunt nieuwe Mediawet

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een meerderheid van de Eerste Kamer stemt in met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Dat bleek dinsdag tijdens het heropende debat over het fel bekritiseerde wetsvoorstel.

VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF zeiden akkoord te gaan met de wijzigingen die Dekker heeft toegezegd. Dat levert steun van 41 van de 75 zetels op. Volgende week dinsdag wordt pas echt gestemd.

De weerstand van CDA, SP, PVV, Partij voor de Dieren, 50PLUS was tot op het laatste toe fel. De tegenstanders kunnen zich niet vinden in de inhoud van de nieuwe Mediawet, maar ze laakten ook de ongebruikelijke procedure die Dekker volgt om zijn voorstel aangenomen te krijgen. Volgens hen was die zelfs in strijd met de Grondwet.

Senaat
Dekker wil dat de Senaat de hele wet alvast aanneemt, waarna hij een groot deel nog niet in werking laat treden. Dit deel over de landelijke omroep gaat hij dan eerst nog snel wijzigen met een aanvullende wet. Die moet eerst weer door de Tweede en Eerste Kamer.

De staatssecretaris kiest voor deze route, omdat hij dan het onderdeel over de regionale omroepen alvast wel kan doorvoeren. Die kunnen dan doorgaan met reorganiseren en bezuinigen.

Predecent
Ook de voorstanders van de nieuwe wet waren kritische over de procedure maar ze legden zich er bij neer. Dekker benadrukte dat deze route al een paar keer eerder was gevolgd.

Maar ook Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol heeft zorgen, zei ze aan het eind van het debat. Een wijziging in deze omvang via de Eerste Kamer is volgens haar niet eerder voorgekomen en het mag 'niet gezien worden als een precedent'.

Wat verandert er?

Wat gaan kijkers en luisteraars merken van de nieuwe Mediawet?

- De kijker zal straks op de publieke televisiezenders vooral programma's zien die zijn gericht op informatie, cultuur en educatie. 'Plat amusement' zullen mensen op de commerciële zenders moeten zoeken. Toch worden bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) humor en amusement geen taboe, verzekert Dekker. Het mag geen doel op zich zijn, maar wel een middel om informatie en cultuur onder de aandacht te brengen.
- De radio moet zich ook op die manier onderscheiden van de commerciële zenders. Zo moet bij de keuze van muziek ook aandacht zijn voor beginnende bands, festivals of andere zaken waar op andere radiozenders weinig aandacht voor is.
- Externe producenten of organisaties mogen straks ook televisieprogramma's aanbieden en maken. Nu is dat nog voorbehouden aan de omroepen. Zij moeten daarvoor een deel van hun budget afstaan aan externen. Dekker denkt dat er zo meer vernieuwing en creativiteit in Hilversum komt.
- Om meer eenheid in het omroepbestel te krijgen, gaat de NPO van een coördinerende naar een sturende rol. De NPO moet ervoor zorgen dat het belastinggeld voor het omroepbestel goed wordt besteed.
- De publieke omroep moet open zijn over de kosten en daar verantwoording over afleggen. Zo wil Dekker geen geheimzinnigheid meer over bijvoorbeeld de kosten voor voetbalrechten.
- Benoemingen en ontslagen bij de NPO en de nieuwe Regionale Publieke Omroep (RPO) worden op afstand gezet van de minister. Dat moet voorkomen dat het kabinet via toezichthouders en bestuurders zijn politieke invloed kan uitoefenen op de radio- en televisiezenders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden