Senaat steunt leenstelsel voor studenten

Minister Jet Bussemaker van onderwijs tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van onderwijs tijdens de stemming in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel voor studenten.Beeld anp

Mensen die dit najaar beginnen met studeren, krijgen geen basisbeurs. Ze moeten het geld voor hun studie lenen. De Eerste Kamer heeft vanavond ingestemd met het wetsvoorstel voor een sociaal leenstelsel.

Romana Abels

De complete fractie van de PvdA stemde voor. Dat was nog spannend, want de hele dag hoopte studentenorganisatie LSVB nog dat er vooral onder sociaal-democratische senatoren voldoende reserves zouden leven om het leenstelsel alsnog tegen te houden. Had scheidend senator Ruud Koole zich eerder niet kritisch betoond?

Vol verwachting volgden de studenten op de publieke tribune ook de meningsvorming van Esther-Mirjam Sent van de PvdA. Zij stelde kritische vragen, onder meer over het 'profijtdenken' dat achter de wet schuilgaat. "Studeren gaat ook over het ontplooien van individueel talent."

Verder had haar fractie veel vragen over de toegankelijkheid van het onderwijs. Het is de PvdA er veel aan gelegen om studenten ervan te overtuigen dat ze door het leenstelsel niet moeten afzien van studeren. Ze beginnen hun carrière dan weliswaar met een schuld, zo zegt steeds minister Bussemaker, maar die kunnen ze aflossen tegen gunstige tarieven en alleen als ze genoeg verdienen. Ook D66, de partij die eerder had toegezegd het stelsel te steunen, stelde zich terughoudend op.

De PvdA-fractie, met (vlnr) Ruud Koole, Marijke Linthorst, Esther-Mirjam Sent en Guusje ter Horst tijdens het debat in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel. Beeld anp
De PvdA-fractie, met (vlnr) Ruud Koole, Marijke Linthorst, Esther-Mirjam Sent en Guusje ter Horst tijdens het debat in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel.Beeld anp

Munitie voor de tegenstanders was ook een berekening van het Centraal Planbureau, die verwacht dat de komende twee jaar ieder jaar opnieuw 2700 studenten minder aan een studie zullen beginnen.

Minister Bussemaker zegde toe er alles aan te zullen doen om een dip in het aantal studenten te voorkomen. Tegelijk wees ze er op dat nu ook al veel studenten aan mbo, hbo en universiteit uitvallen, om uiteenlopende redenen.

De minister wil een bewuste keuze voor een studie hoe dan ook stimuleren. De toekomstige student, zo zegt zij, is een verantwoordelijk student, die begrijpt dat hij in zichzelf moet investeren.

De effecten van het leenstelsel worden gevolgd en onderzocht, zegde ze eerder de Tweede Kamer toe.

Studenten volgden vanaf de publieke tribune het debat in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel. Beeld anp
Studenten volgden vanaf de publieke tribune het debat in de Eerste Kamer over het nieuwe leenstelsel.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden