Senaat mort bij keuze nieuwe ondervoorzitter

De nieuw gekozen ondervoorzitter Marijke Linthorst in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Een geïrriteerde oppositie in de Eerste Kamer heeft dinsdag haar stempel gedrukt op de verkiezing van de twee nieuwe ondervoorzitters. Marijke Linthorst (PvdA) en Hans Franken (CDA) werden verkozen, maar van harte ging het niet: bij de verkiezing van Linthorst bleken 34 van de 73 stembriefjes ongeldig.

Tof Thissen (GroenLinks) trok aan de bel nadat Franken zich op het laatste moment had teruggetrokken als kandidaat-eerste ondervoorzitter en alleen nog ging voor het tweede ondervoorzitterschap. Volgens Thissen speelde daarbij mee dat Franken het gevoel had gekregen dat hij toch geen eerste plaatsvervanger zou kunnen worden. De GroenLinks-senator wilde die cultuur aan de kaak stellen dat de grote partijen er altijd maar vanuit gaan dat zij dit soort banen kunnen verdelen in de wandelgangen. 'De coalitiepartijen VVD en PvdA gunnen elkaar alles maar de oppositie niets.'

Ook stoorde het Thissen dat er door de terugtrekking van Franken eigenlijk niets meer te kiezen viel. Alleen Linthorst bleef over als kandidaat voor het eerste ondervoorzitterschap. Tiny Kox (SP), Roger van Boxtel (D66), Marcel de Graaff (PVV) en Jan Nagel (50PLUS) deelden die kritiek. Afgelopen week nam Ankie Broekers (VVD) het voorzitterschap van de Eerste Kamer al over van haar partijgenoot Fred de Graaf, die aftrad omdat het beeld was ontstaan dat hij PVV-leider Geert Wilders bij de inhuldiging op 30 april uit de buurt wilde houden van koning Willem-Alexander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden