Senaat moet opkomen voor Europees Hof

Het kabinet Rutte-Verhagen is bezig met een politiek experiment om mensenrechten in te perken. Het wil onder andere de bevoegdheden inperken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), een kwestie die vandaag aan de orde komt als de regering voor de senaat verantwoording aflegt over haar voornemens in de Europese Unie. Het inperken van de bevoegdheden van het Europese Hof komt op mij over als een reactie na een overtreding: de rechters fluiten Nederland terug, en een paar spelers worden boos. Hopelijk luistert de Eerste Kamer niet naar dit populisme. Mensenrechten als de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst zijn bedoeld om mensen te beschermen tegen de nationale overheid - ongeacht welke politieke wind er waait.

Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft daarbij voor Nederland nog een speciale functie. Het zorgt ervoor dat grondrechten te allen tijde worden beschermd. In Nederland zelf is het namelijk niet toegestaan om wetten in formele zin te toetsen aan de Grondwet. Maar een beroep op artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is mogelijk.

Het kabinet Rutte-Verhagen wil in totaal zeven internationale verdragen wijzigen of terugdraaien. Het zijn verdragen over gezinsmigratie, over minderjarige asielzoekers en over het ontnemen van het Nederlanderschap. Het Europese Hof gaf Nederland al een gele kaart voor de groepsuitzettingen naar oorlogsgebieden en voor het scheiden van kinderen van hun asielzoekende ouders.

Dit kabinet zoekt steeds vaker de grenzen van mensenrechten op. Maar het kabinet moet internationale regels respecteren bij de invulling van het gedoogakkoord. De bescherming van onze rechten is nu in handen van de Eerste Kamer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden