Senaat dwarsboomt slimme energiemeter

null Beeld

Het verplicht stellen van de 'slimme meter' voor elektriciteit en gas is van de baan. De Eerste Kamer keurde vandaag het wetsvoorstel over de energiemeter af. De senaat was het niet eens met de straffen die op het weigeren van een slimme meter staan.

In het wetsvoorstel stond een celstraf van maximaal zes maanden en een boete tot 17.000 euro op het weigeren van de slimme meter. In juli vorig jaar stemde de voltallige Tweede Kamer nog in met het plan. In het nieuwe wetsvoorstel, dat minister Van der Hoeven van economische zaken opnieuw door het parlement moet loodsen, blijft de slimme meter vrijwillig.

De slimme meter stuurt de gebruiksgegevens via het netwerk voor mobiele telefonie door aan de netbeheerder, die de gegevens aan de energiemaatschappij doorstuurt. De energiemaatschappij plaatst de gegevens op een website, die de stroomverbruiker persoonlijk kan inzien. Zo kunnen consumenten bekijken hoeveel energie de verwarming overdag of de apparaten die 's nachts stand-by staan verbruiken.

De energiebedrijven zijn groot voorstander van de slimme meter. Als alle Nederlanders die meter hebben, hoeven ze niet meer een meteropnemer bij de klanten langs te sturen, dus dat bespaart de bedrijven geld. „Maar het belangrijkste is dat de slimme meter kan zorgen voor energiebesparing”, zegt Hilbrand Does van energieleverancier Oxxio. Volgens onderzoek van Oxxio onder 700 gebruikers van slimme meters besparen zij enkele procenten van de energiekosten. Uit een vergelijkbaar onderzoek van energiebedrijf Essent bleek een besparing van ongeveer tien procent.

De Consumentenbond is blij met het afwijzen van de wet in de Eerste Kamer. Volgens onderzoek dat Bert-Jaap Koops en Colette Cuijpers van de Universiteit Tilburg namens de bond verrichtten is het verplicht stellen van de meter in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De twee wetenschappers concluderen dat de slimme meter onvoldoende garandeert dat de privacygevoelige gegevens zorgvuldig worden behandeld.

„Bovendien was de gevangenisstraf die in het plan was opgenomen pure idiotie”, zegt Consumentenbond-woordvoerder Barbara den Uijl. Milieumaatregelen waar de Consumentenbond meer in ziet zijn subsidie voor zonnepanelen en spaarlampen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden