Senaat akkoord met aangepaste Mediawet

Beeld ANP

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Desondanks treedt een groot deel van de wet nog niet in werking. Dekker moet een deel wijzigen in een aanvullende wet.

Vooralsnog vinden daarom alleen de plannen voor de regionale omroep doorgang. Zij kunnen nu doorgaan met reorganiseren en bezuinigen. Dit deel van de wet was noodzakelijk, want anders komen de omroepen in financiële problemen.

De maatregelen die voor de omroepen in Hilversum zouden gelden, worden voorlopig opgeschort. Dekker moet met een aanvullende wet komen, die eerst weer door beide Kamers moet worden goedgekeurd. Voor de zomer zal hij het voorstel indienen.

Opmerkelijke procedure
Hoewel de hele Senaat niet blij was met deze opmerkelijke procedure stemden de VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF voor de herziene mediawet. CDA, SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren waren tegen.

De tegenstanders hekelden zowel de inhoud van de wet als de gevolgde procedure, die volgens enkele staatsrechtgeleerden in strijd is met de Grondwet. Dekker had volgens hen zijn hele wet eerst helemaal moeten herzien en dan weer door beide Kamers moeten loodsen. Volgens de SP kan de Senaat eigenlijk niet stemmen over een wet die er nog niet is.

Dekker gaat nu het onderdeel over de landelijke omroep aanpassen. Kern hiervan is dat programma's gericht moeten zijn op informatie, cultuur en educatie. Er komt meer sturing door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en externe producenten krijgen ook toegang tot het omroepbestel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden