Sem en Tess het populairst

SVB maakt babynamenlijst 2013 bekend. Ouders houden van korte namen die lekker bekken.

DAPHNE VAN BREEMEN

Wijntje, Mystique, Stoffel en Jannigje. Het lijken misschien nicknames die op sociale media worden gebruikt, maar het zijn namen van baby's die in 2013 zijn geboren. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakte gisteren de babynamenlijst van 2013 bekend. De SVB keert de kinderbijslag uit en is daarom op de hoogte van alle namen van pasgeboren kinderen.

Onder de circa 168.000 baby's die vorig jaar werden geboren, is Sem alweer - 740 keer gekozen - de populairste naam bij jongens. De naam staat al jaren in de top-3 en was in 2010 ook al het populairst. Voor meisjes is nieuwkomer Tess - 774 keer gekozen - favoriet. Vorig jaar stond de naam nog op de tiende plaats en tien jaar geleden haalde het de topvijftig niet eens. Steden en landen blijken ook populair: Holland, Miami, Paris en Danish, ze komen allemaal voorbij.

Waarom bepaalde namen populair zijn, is niet te achterhalen, zegt Gerrit Bloothooft, gespecialiseerd in naamkunde en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht. Maar er zijn wel verschillende factoren die meespelen. "De naam moet kort zijn: zo'n vijf tot zes letters, hij moet lekker uit te roepen zijn en bruikbaar zijn in het buitenland."

Veel namen uit de lijst hebben hun oorsprong in het Oude Testament: Sem, Levi, Lucas en Noah bijvoorbeeld. Maar Bloothooft gelooft niet dat dit voor ouders de reden is om deze traditionele namen te kiezen. "Als je het aan ze vraagt zullen ze zeggen dat ze het gewoon een mooie naam vinden, meer niet. De klank en de vorm slaan aan." Dat zegt ook van Nifterick van de voornamenwebsite Voornamelijk.nl. "Korte, stoere namen zijn populair." Nederland is daarin overigens uniek. "In de rest van de westerse wereld vind je geen roepnamen als Bram of Daan. Daar gebruiken ze Abraham en Daniël voluit."

Maar al zijn Sem en Tess nu nog zo populair, over twintig jaar worden er amper nog baby's met deze namen geboren. Bloothooft: "Modenamen hebben een aanloopperiode van tien jaar voor ze op hun hoogtepunt zijn. Vervolgens staan ze zo'n tien tot vijftien in de top-20 en daarna hoor je ze bijna niet meer."

Jongensnamen
1.Sem

2.Levi

3.Bram

4.Daan

5.Finn

6.Milan

7.Lucas

8.Luuk

9.Jesse

10.Jayden

11.Tim

12.Thomas

13.Thijs

14.Noah

15.Julian

16.Ruben

17.Liam

18.Lars

19.Stijn

20.Sam

Meisjesnamen
1.Tess

2.Sophie

3.Julia

4.Emma

5.Lisa

6.Fenna

7.Mila

8.Sara

9.Lotte

10.Zoë

11.Eva

12.Anna

13.Fleur

14.Isa

15.Lynn

16.Evi

17.Lieke

18.Saar

19.Noa

20.Sanne

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden