'Selten mengde al langer vlees'

Noodlijdend bedrijf vecht terugroepactie aan en claimt miljoenen van NVWA

Vleesverwerker Selten in Oss heeft ongeveer vijf jaar lang paardevlees door het rundvlees gemengd. Dat heeft vakbond FNV Bondgenoten van medewerkers gehoord. Het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doen alleen onderzoek naar de afgelopen twee jaar. De 50 miljoen kilo vlees die het bedrijf sinds begin 2011 produceerde, wordt voor zover mogelijk teruggehaald. Dat is een ongekend grote terugroepactie.

Al het vlees van voor 2011 is waarschijnlijk al geconsumeerd, stelt woordvoerder Esther Filon van de NVWA. Bovendien volgt de autoriteit de periode waarnaar het OM strafrechtelijk onderzoek doet. Het OM wil die periode van twee jaar niet bevestigen, maar stelt wel dat het keuzes moet maken. "Afhankelijk van wat we denken te kunnen bewijzen", zegt een woordvoerder.

Het personeel van Selten durft zelf niet met de pers te praten, uit angst voor represailles. Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder John Klijn intimideert eigenaar Willy Selten zijn personeel. "Hij wilde op een makkelijke manier extra geld verdienen. Hij zal gedacht hebben dat hij niet snel betrapt zou worden. De NVWA richt zich op voedselveiligheid, en van paard ga je niet dood."

De relatief kleine vleesverwerker is in één klap beroemd en berooid. Het bedrijf was financieel gezond, maar het vleesschandaal doet het de das om. Selten vecht de terugroepactie van de NVWA aan en heeft zelfs een schadeclaim van 5,8 miljoen euro neergelegd bij het instituut.

FNV Bondgenoten vraagt dinsdag voor de rechter om Seltens faillissement. "De hele fabriek is al door schuldeisers leeggehaald", stelt Klijn. De 39 Nederlandse en 85 Poolse werknemers hebben hun salaris van maart niet gekregen. Selten heeft de Polen al naar huis gestuurd. Na een faillissement springt uitkeringsinstantie UWV bij om het achterstallige salaris te betalen.

Willy Selten kondigde eind maart zelf een faillissement aan, maar heeft dat nog niet aangevraagd. Volgens de vakbond hoeft het bedrijf op die manier niet op te draaien voor de juridische kosten van zo'n aanvraag. De bond doet dat nu. "Het laat zien dat hij maling aan zijn personeel heeft", zegt Klijn. "Een beetje werkgever zou pijn in zijn buik hebben van het niet kunnen betalen van medewerkers." Selten is geen uitzondering, zegt Klijn. Hij noemt de vleesindustrie een branche van 'cowboys' en misstanden.

Selten liet het Poolse personeel werken volgens een nulurencontract. Dit is in strijd met de cao van de vleesindustrie. Volgens Klijn hadden de Polen daarom eigenlijk een vast contract - zonder het te weten. Selten had de Polen daarom nooit mogen ontslaan. Maar omdat hij ook hun huisvesting opzegde, zijn ze inmiddels teruggegaan naar hun vaderland.

Volgens het Brabants Dagblad begon Willy Selten in 1991 voor zichzelf, als uitbener van karkassen. Sinds 1998 zit het bedrijf in Oss. Selten verwerkte vlees tot lapjes voor de supermarkt. Ook leverde hij vermalen vlees aan de industrie. Zo bleef het paardevlees lang onontdekt.

Selten zelf beweert dat het slechts gaat om één paard dat in mei 2012 is verwerkt. Hij was deze week onbereikbaar voor een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden