Selfmade ondernemer werd groot dankzij de compact disc

"Ik weet precies wie er bij ons binnenkomt en wat ze willen." Rond 2007 roept Hans Breukhoven, chef van Free Record Shop, dat vaak tegen zijn medebestuurders die zien dat het bergafwaarts gaat met zijn keten.


Lang heeft Breukhoven aardig goed geweten wat zijn klanten willen. Zo'n twee decennia gold hij als een typische selfmade ondernemer. Weinig opleiding (mulo), aparte beginbaantjes (pruikenverkoper, kelner op de Holland Amerika Lijn), inventief, lef en een neus voor goeie handel.


In 1971 opent hij zijn eerste platenzaak in Schiedam: Free Record Shop, dat klinkt vrij en Engels. Hij importeert lp's uit de VS en Frankrijk en kan zo de dan geldende vaste verkoopprijs van lp's (21 gulden, 9,50 euro) omzeilen. Hij biedt ze voor 14,95 aan. De sfeer in zijn winkel (later: winkels) is typisch jaren zeventig.


In de jaren tachtig en negentig dijt Free Record Shop uit tot een flinke keten. De cd komt. Breukhoven ziet de cd eigenlijk niet zitten. "Een leuke drager, maar ik geloof nooit dat dit medium de lp zal verslaan."


Hij verkoopt ze wel. De cd slaat aan. Free Record Shop vaart er wel bij, deels omdat muziekliefhebbers hun lp's vervangen door cd's. In 1989 zijn er 70 Free Record Shops en gaat de keten naar de beurs. Er is geld nodig voor uitbreiding.


Op zijn hoogtepunt heeft de keten meer dan 400 winkels in Nederland, België, Duitsland en Scandinavië. Van de beurs is Breukhoven dan al af (in 2002): de bemoeienis van buitenstaanders vindt Breukhoven lastig en tijdrovend. Een bekende Nederlander is hij ook. Dat is hij geworden na zijn huwelijk (in 1987) met Conny Witteman, alias Vanessa, fotomodel en zangeres. Mediaschuw is het duo bepaald niet.


Als het internet opkomt, is Breukhoven er bij. Al in 1997 is het legaal downloaden van muziek in zijn zaken mogelijk. Maar Breukhoven zet niet door. Als de muziekverkopen teruglopen, vangt hij dat op met de verkoop van dvd's en games. Tot zijn verbazing blijven jongeren het (illegaal) downloaden van muziek verkiezen boven een gang naar de cd-winkel. Zo verandert zijn publiek. Free Record Shop wordt een zaak voor 40-plussers: die kopen nog cd's.


Breukhoven probeert het tij te keren, gaat andere spullen in zijn winkels verkopen, maar het lukt niet. Hij vat de internetgeneratie niet, zegt hij later. In 2012 treedt hij terug uit de leiding, in 2013 gaat de keten failliet en, na een doorstart, in 2014 opnieuw. In dat jaar blijkt Breukhoven alvleesklierkanker te hebben. Hij verzekert de media dat hij de strijd tegen de ziekte gaat winnen. Dat lukt heel weinig mensen, Breukhoven (70) niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden