Selfie met kussende walvis heeft hoge prijs

Wij zijn vrolijke poolvossen, dol op rennen en bewegen', meldt het bordje. Zowaar is er een roestige tredmolen in de piepkleine cel gezet voor de twee vosjes. Die liggen er apathisch bij, hun bont vergeeld door hun eigen pies.

Polarland in de Noord-Chinese stad Harbin is een drama voor dieren. Het is niet de bedoeling dat de half miljoen bezoekers per jaar iets opsteken over biologie, het milieu in de poolwateren of bedreigde diersoorten. Mensen betalen ruim vijftien euro voor een leuke achtergrond voor selfies. Vandaar dat de aquaria, op de vissen na, vrijwel leeg zijn. Want een vis zou zich in een imitatie van een natuurlijke habitat kunnen verschuilen voor het flitslicht van al die mobieltjes.

De sterren van Polarland zijn Mila en Nicola, witte beloega's van bijna zes meter lang. Daar is hun verblijf niet op berekend. Als ze zich over hun volle lengte uitstrekken, moeten ze geen vin verroeren anders botsen de walvissen tegen de muur. In hun verblijf schalt op oorverdovende geluidssterkte de filmmuziek van 'Titanic'. Mila en Nicola moeten inmiddels stokdoof zijn, want ze hebben een veel beter ontwikkeld gehoor dan mensen.

Niet dat je daar iets over leest op hun informatiebordje. En er is ook geen aandacht voor het feit dat beloega's met 150.000 stuks in het wild redelijk zeldzaam zijn. Het publiek krijgt een wazig sprookje voorgeschoteld. 'Heeft u het geluk de Liefdeskus, een van de grootste mysteries van de oceaan, te aanschouwen, dan garandeert dit een lang leven met fortuin en een goede gezondheid!' De walvissen proberen tijdens hun show met hun snuit de mond van hun trainers aan te raken. Dat is de Liefdeskus. Wat een onzin.

Ik maak me niet alleen boos over Polarland in Harbin. Zo'n vijftig Chinese steden hebben zeeaquaria. Als Harbin beloega's heeft, neemt Qingdao ze ook en dan blijft de rest niet achter. Dierenbeschermers in Hongkong wisten jaren geleden de komst van een zestal beloega's naar een oceaanpark daar tegen te houden, maar in China zelf hebben dierenactivisten weinig in de melk te brokkelen. Demonstreren is wettelijk verboden - als er al iemand zou willen protesteren.

Een nieuw geopend water-themapark genaamd Oceaan-Koninkrijk in Zhuhai heeft nu een hele school beloega's. Dit aquarium zou ook twee orca's uit de Noord-Russische wateren hebben gekocht. Een rampzalige ontwikkeling, want wat willen directies van andere zee-aquaria als ze horen dat in Zhuhai een orca zit? Juist.

Chinese steden zijn rijk genoeg om zeeaquaria te bouwen en die te vullen met zo spectulair mogelijke zeedieren. Als beloega's te gewoontjes worden, waarom dan geen orca? En niemand zet er vraagtekens bij. Het zijn toch maar vissen. Of eigenlijk: zeezoogdieren. Maar voor een snelle selfie doet die nuance er toch niet toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden