Seles opgelucht na uitschakeling serveerkanon

NEW YORK - Sinds haar terugkeer op de tennisbaan gaat Monica Seles onbezorgd door het leven. Op de tiende dag van de US Open haalde zij tweemaal opgelucht adem. Eerst na haar moeizame winst op Jana Novotna en later na de nederlaag van Brenda Schultz tegen Conchita Martinez.

In haar kwartfinales op Flushing Meadow kreeg Seles voor het eerst te maken met serieuze tegenstand. Novotna vocht zich bij 5-4 naar twee setpoints, maar op dat moment sloeg tevens de schrik weer in haar benen. Het vooruitzicht om belangrijke partijen te winnen verlamt de Tsjechische keer op keer. En ieder moment van verslapping is fataal tegen Seles, die er een tiebreak uitsleepte en de tweede set eenvoudig naar zich toetrok: 7-6, 6-2. Voor de eerste maal sinds haar overwinning op Flinders Park in 1993 staat zij weer in de halve finales van een van de vier Grand Slam-toernooien.

Op het moment dat Seles met de persconferentie begon, leidde Schultz in haar kwartfinales tegen Martinez met 5-0. Via het interne tv-circuit zag Seles die ontwikkeling met lede ogen aan. Zij gaf er de voorkeur aan om morgen Martinez en niet Schultz te treffen in de partij voor een plaats in de finale. “Tegen Brenda heb ik altijd zware partijen gespeeld”, verklaarde Seles, “vaak nog zwaarder dan tegen Graf. Altijd drie sets en meestal won ik pas met 7-6 in de derde set. Iedereen weet dat Brenda de hardste service in het circuit heeft en de laatste tijd is zij veel constanter geworden.”

Tegen Martinez, de nummer drie van de wereld, speelde Schultz anderhalve set bijna foutloos tennis. In de met 6-3 gewonnen openingsset sloeg zij veertien onnodige fouten en in de tweede set kwam zij 3-2 en een break voor. Martinez stond op instorten, zij schudde voortdurend het hoofd en uit pure frustratie smeet zij regelmatig het racket tegen het beton. De Spaanse had het gevoel dat zij tegen Sampras op de baan stond. De service van Schultz bereikte soms de snelheid van ruim 189 kilometer per uur. Maar evenals in haar kwartfinales op Wimbledon tegen Martinez' landgenote Arantxa Sanchez slaagde Schultz er niet in de genadeklap uit te delen. In navolging van Novotna raakte zij de greep op de partij kwijt en verloor na 140 minuten met 3-6, 7-6 (3), 6-2.

“Na de break in de tweede set had ik de wedstrijd moeten afmaken”, erkende Schultz, die op haar persconferentie alle vragen, ook die in de Nederlandse taal, in het Engels beantwoordde. “Ik voelde dat het wel goed zat en als ik op 4-2 was gekomen had ik gewonnen”. Maar 'als' telt niet in topsport. Met moeite sleepte Schultz de tiebreak uit het vuur die zij verloor omdat “er toen weer van alles door mij heen ging.” In de derde set viel de puzzle uit elkaar. Schultz was uitgeput en Martinez, die bekend staat als iemand die liever lui dan moe is, had geen problemen de partij uit te maken.

Naar excuses zocht de ongecompliceerde en spontane Schultz niet. Die zesde game in de tweede set had zij gewonnen moeten winnen, meer niet. Het feit dat zij voor de eerste maal in het Louis Armstrong-stadion speelde, had haar spel niet nadelig beïnvloed. “Ik vind het prachtig op een centre court te spelen, hoewel je in het begin erg moet wennen.” Plankenkoort had zij in ieder geval niet. “Als kind vond ik het al leuk om voor publiek te spelen. Al zit er een miljoen mensen, dat maakt mij helemaal niets uit.” Haar vermoeidheid wilde zij niet afschuiven op haar drukke programma: de single, de dubbel en de mixed. “De volgende keer doe ik dat weer.”

Stiekem had Schultz in het schema al vooruit gekeken naar een confrontatie in de halve eindstrijd tegen Seles, die zij driemaal tot de rand van de afgrond bracht. “In Chicago speelde ik in de eerste set tegen haar net zo goed als tegen Martinez”, herinnerde Schultz zich. “In won die set en in de tweede set had ik op 4-4 een breakpoint. In Filderstadt sloeg zij op matchpoint voor mij een bal door het net. Iedereen zag dat, behalve de umpire en Seles won de partij alsnog. En op Wimbledon, de eerste keer dat Seles daar speelde, stond ik in de derde set met 4-2 voor.”

Gisteren schrapte Schultz haar vierde wedstrijd tegen Seles zelf van het programma. Maar zij kijkt vooruit naar de dag dat zij het weer moet opnemen tegen de Amerikaanse, die op de wereldranglijst de met Graf gedeelde eerste plaats inneemt. Want Schultz heeft veel respect voor Seles. Als een van de weinige speelsters was zij er voorstander van dat de achtvoudig Grand Slam-winnares niet vanaf het nulpunt moest beginnen. “Haar terugkeer is goed voor het tennis”, aldus Schultz, die niet verrast is dat Seles de kunst van het winnen zo snel heeft opgepakt. “Zij is de enige speelster die harder gaat slaan als ze nerveus wordt.”

Met haar spel op Flushing Meadow onderstreepte Schultz haar kansen op een plaats in de top tien. Het is lang geleden, en misschien wel voor het eerst in haar negenjarige loopbaan, dat zij vier zware partijen op een rij in winst wist om te zetten. “Tegen Keller speelde ik misschien wel de slechtste partij ooit, maar tegen Lee, Gavaldon en Date haalde ik bij vlagen een hoog niveau”, meende Schultz, die haar kwartfinales op Flushing Meadow niet als een incident zag. “Op Wimbledon stond ik ook bij de laatste acht en in de halve finales van het dubbelspel. Het is zeker geen toeval dat ik die prestaties hier heb geëvenaard.”

Schultz zal komende maandag nieuwsgierig uitkijken naar de nieuwste computer-uitdraai van de wereldranglijst. Aan het einde van het jaar hoopt zij haar naam terug te vinden bij de beste tien speelsters. Op Flushing Meadow deed Schultz wat dat betreft bijzonder goede zaken. Van het vijftal tennissters dat haar scheidt van die elitegroep (Huber, Zvereva, Majoli, Fernandez en Sukova), deed alleen Fernandez in New York niet voor Schultz onder. Overigens wist de in Delray Beach gehuisveste Heemsteedse dit jaar pas eenmaal van een lid van de top tien te winnen, van Date, de enige top-tiener waarvan Schultz vaker heeft gewonnen dan verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden