Selectie aan de poort voor havisten die naar pabo willen

Hogere eisen aan kennis geschiedenis en aardrijkskunde

Scholieren met een havo-diploma mogen in de toekomst niet zomaar meer naar de pabo.

Minister Bussemaker van onderwijs wil dat de opleidingen tot basisschoolleerkracht studenten vooraf gaan selecteren op hun kennis van geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek. Dat zei de bewindsvrouw gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Op dit moment kunnen alle scholieren met een havo-, vwo- of mbo-4-diploma aan de pabo beginnen. Studenten moeten in het eerste studiejaar wel een taal- en rekentoets halen. Lukt dat niet, dan worden ze van de opleiding gestuurd.

Maar dat is volgens de minister niet genoeg om ervoor te zorgen dat er betere leraren voor de klas komen. Pabo-studenten moeten volgens Bussemaker meer kennis hebben van geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek, omdat ze in die vakken moeten gaan lesgeven. Ze wil studenten niet pas tijdens het eerste jaar toetsen op hun kennis van deze onderwerpen, maar al daarvoor.

"Ik wil ervan verzekerd zijn dat studenten die beginnen aan de pabo, de opleiding ook aankunnen", zei Bussemaker. Dat is volgens haar nodig, omdat lang niet alle studenten die nu aan de pabo beginnen eindexamen hebben gedaan in de vereiste vakken. Studenten met een mbo-opleiding hebben er zelfs helemaal geen les in gehad.

Wat voor eisen er precies aan studenten zullen worden gesteld en of er een speciale toelatingstoets aan te pas komt, is nog niet bekend. Bussemaker gaat daarover eerst met de hogescholen overleggen. Ze wil de nieuwe regels vanaf studiejaar 2014-2015 invoeren, maar hield een slag om de arm.

De minister benadrukte dat aankomend studenten goed moeten worden voorbereid op de strengere pabo-opleiding. Bovendien wil ze laten uitzoeken hoeveel studenten naar verwachting de selectie niet zullen doorstaan.

Bussemaker zei verder dat ze ook de eisen voor andere lerarenopleidingen wil aanscherpen en ook daar selectie aan de poort zal toestaan. Maar daarover praat ze in de zomer verder met de Tweede Kamer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden