Sekteleider Efräim Genootschap: Alles is beter dan Nederland

Buitenzijde van het huis in Har Adar waar sekteleider Heinrich van Geene een zolderverdieping huurt. ©Laurens Samson

Sekteleider Heinrich van Geene (75) wil eigenlijk niet meer met de pers praten, nooit meer. "Bergen onzin hebben ze over mij verkondigd", zegt hij in zijn nieuwe verblijfplaats, de Israëlische nederzetting Har Adar, vlakbij Jeruzalem. "Duizenden leugens zijn er verteld, duizenden!"

In de nederzetting huurt Van Geene een zolderverdieping met slechts enkele meubels. "Een beetje eenzaam", zegt hij in de deuropening.

De man heeft een lange grijze baard, smoezelige kleding en een afwezige blik in zijn waterige ogen. "Maar alles beter dan Nederland."

Bij het woord Nederland spert hij zijn ogen wijd open. "Ik ben de enige die het echte christendom nog wil belijden."

Heinrich van Geene is de geestelijk leider van het Efräim Genootschap, een sekte die gelooft dat het einde der tijden aanstaande is. Alleen zijn volgelingen maken kans op opname in de hemel.

Zijn rol lijkt echter uitgespeeld. Ongeveer twaalf aanhangers heeft hij nog. Eind november verhuisde het gezelschap onverwacht naar Israël. Paniek in Nederland. Er waren drie minderjarige kinderen bij.

Van Geene en de andere sekteleden hebben zich verspreid over het welvarende dorpje Har Adar. In de kleine gemeenschap van iets meer dan drieduizend kolonisten blijft weinig geheim.

"Ik hoorde dat ze pro-Israël en pro-Joods zijn, dus wij hebben in principe geen bezwaar tegen hen", zegt buurtbewoner en gepensioneerd diplomaat Yitzchak Lior. "Het enige is dat niemand precies weet wat ze hier van plan zijn." Daar wil Van Geene, die zich in Israël Henry laat noemen, dan ook geen woord over kwijt.

Familieleden in Nederland vertellen dat de sekteleider in Israël nieuwe volgelingen zoekt, om met hen 'de Bruid van Jezus Christus' te vormen. Als Van Geene genoeg aanhangers verzamelt, zou God hen tot zich willen roepen.

Het verblijf in Israël is saai en verloopt niet zonder spanningen. De drie kinderen, William (14) en Daniël (15) Schildmeijer en de 17-jarige Hendrikje Jonker zijn de sekte begin vorige week ontvlucht.

Geholpen door familie in het thuisland en de autoriteiten wist het drietal eerst een gebouw van de Nederlandse ambassade in Jeruzalem te bereiken en vervolgens het vliegtuig naar Schiphol.

Thuis, in het Zuid-Hollandse Woerdense Verlaat, vertelt William over de angst om te vluchten. Want wat zou er gebeuren? "In mijn hoofd bleef het verhaal spoken over de eeuwige duisternis", vertelt William. "Meneer van Geene heeft ons daar zo vaak bang mee gemaakt. Ik wist niet beter."

Van Geene wil, staand op de drempel van zijn huis, niets kwijt over de ontsnapping van de kinderen. Hij zal woedend zijn. De sekte wordt almaar kleiner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden