Sekte wachtte op verlossende Ufo

WASHINGTON - De 39 leden van een mysterieuze sekte die in Californië collectief zelfmoord hebben gepleegd, geloofden dat zij een Ufo gingen ontmoeten, verscholen achter de spectaculaire komeet Hale Bopp. Dat blijkt uit een boodschap op Internet en een afscheidsvideo die leden van de sekte hebben gemaakt voordat zij zelfmoord pleeden, mogelijk door het innemen van drugs.

Op de video waren de leden vrolijk en opgewonden over hun naderende tocht met de Ufo naar de hemel. “Het is een vreugde dat ons Ouder Lid in het evolutionaire niveau boven het menselijke, het Hemelse Koninkrijk, ons heeft duidelijk gemaakt dat de nadering van Hale-Bopp het signaal is waar wij op gewacht hebben”, staat in een afscheidsboodschap op Internet. “Wij zijn er in alle vreugde op voorbereid om deze wereld te verlaten en met de bemanning van Ti mee te gaan.” Met de bemanning van Ti wordt waarschijnlijk de Ufo bedoeld.

Al gaat om collectieve zelfmoord, niet alle sekteleden zijn tegelijk gestorven. Sommigen hebben de dood van hun lotgenoten aanschouwd en later hun voorbeeld gevolgd. Volgens de politie in San Diego heeft het proces zich afgespeeld in een periode van een aantal dagen, mogelijk een week.

Het gaat om een onbekende computersekte van bekwame en schijnbaar normale computerdeskundigen, die op het Internet onder de naam Higher Source websites ontwierpen voor bedrijven. Het drama vond plaats in het 'Beverly Hills van San Diego', een villa in een miljonairswijk in Rancho Santa Fé, dertig kilometer ten noorden van San Diego. De politie, getipt door een anoniem telefoontje, vond in de gigantische villa met tennis- en zwembaden de stoffelijke resten van 39 meest jonge mannen en vrouwen. Ze waren identiek gekleed in zwarte broek, tennisschoenen en hadden een driehoekig paars kleed over hun hoofd. Zij lagen dood op bedden en matrassen, de handen naast het lichaam. Er was geen spoor van geweld.

Niemand in de buurt wist veel te vertellen over de geheimzinnige sekte. De villa stond al enige tijd te koop voor 1,6 miljoen dollar, en makelaars hebben de afgelopen weken enkele potentiële kopers het huis laten zien. De sekteleden beschouwden zichzelf als monniken en engelen en gebruikten de villa als een tempel. De schaarse keren dat buitenstaanders toegang hadden tot de villa, werden zij toegelaten door een oudere man, vader John genaamd, die kennelijk de leider was van de sekte. Potentiële kopers moesten hun schoenen uittrekken om vervuiling en besmetting met aardse bacillen tegen te gaan.

De bewoners namen een vrijwel volledige stilte in acht, behalve dat zij elkaar met broeder en zuster aanspraken. Er was een werkkamer vol computers, waarin altijd werd gewerkt.

Ze worden inmiddels een computersekte genoemd, na de bizarre zelfmoord die door president Clinton “hartverscheurend, ziekmakend en shockerend” werd genoemd. De leden leidden een uiterst winstgevend programmeringsbedrijf. Klanten beschrijven de sekteleden als allesbehalve excentriek. Hun kleding en haardracht was wat vreemd, maar zij waren heel vriendelijk, zeer capabel en professioneel. Zij leverden uitstekend werk af.

De sekte gebruikte het Internet echter niet alleen om voor bedrijven websites te maken, maar ook om leden te recruteren. Sekte-experts zeggen dat steeds meer sektes en extremistische groeperingen proberen hun boodschap via Internet aan de man te brengen en geld in te zamelen.

Kometen hebben traditioneel aantrekkingskracht voor alle mogelijke sektes en vreemde snoeshanen. Zij brengen soms geluk en soms rampspoed. Het wemelde de afgelopen dagen op het internet van geruchten dat er achter de komeet Hale Bopp een Ufo schuil zou gaan. Amateur- astronomen en astrologen namenachter de komeet een 'geheimzinnig' voorwerp waar, dat volgens een Ufo zou zijn, bemand met wezens van een andere planeet die de komeet als een schild gebruikten. In feite waren het beelden van een ster die achter de komeet soms gedeeltelijk zichtbaar was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden