Sektarische strijd nu ook in enkele Nederlandse moskeeën
Orthodoxe soennitische moslims zoeken vaker de confrontatie met andersgelovige moslims. Minstens drie Nederlandse moskeeën prediken onverdraagzaamheid jegens sjiieten, leden van de grootste islamitische minderheidsstroming.
Dat blijkt uit verkennend onderzoek van de Tilburg University. De Haagse as-Soennah-moskee en de Utrechtse onderwijsstichting Al Fitrah zouden iedere lezing en preek beginnen met een veroordeling van het sjiisme. Aanwezigen krijgen volgens de universiteit te horen dat ze ieder contact met sjiieten moeten vermijden en dat sjiieten ongelovig zijn. Vooral buitenlandse gastpredikers laten zich fel uit, meldt nrc.next.
De krant citeert onder meer uit een preek van de orthodoxe imam Abdoel Jabbar van de Ven. Hij noemde sjiieten 'de grootste vijand' voor moslims in Syrië en stelde dat sjiieten 'honderden' moslimbroeders en vrouwen verkracht hebben. Ze 'spugen' op moslims en zien hen als 'varkens' van wie ze mogen stelen. 'Vandaar dat ze een hele lange geschiedenis hebben als het aankomt op het bestrijden en doden van moslims.'
'Fatwa's zijn beangstigend'
De Overkoepelende Sjiitische Vereniging hoopt dat de overheid de moskeeën op de prediking gaat aanspreken. Nu is volgens woordvoerder Zainab al Tourahi sprake van een onveilig klimaat: meerdere sjiitische organisaties krijgen haatmail.
'Fatwa's (theologische oordelen, red.) van buitenlandse imams klinken hier door', vertelt Tourahi in nrc.next. 'In sommige fatwa's wordt zelfs opgeroepen om sjiieten te doden.' Volgens Tourahi is het niet ondenkbaar dat sommigen uiteindelijk overgaan tot geweld. In Brussel pleegde een radicale salafist vorig jaar een aanslag op een sjiitische moskee.
Twistpunt: de opvolging van de profeet
De spanning tussen de twee stromingen is eeuwenoud en draait onder meer om de opvolging van de profeet Mohammed. Soennieten zien Mohammeds schoonvader Aboe Bakr als ware opvolger, sjiieten menen dat de eer alleen toekomt aan bloedverwanten van de profeet.
Vanwege de sektarische conflicten in Syrië laait de strijd nu weer hevig op. Veel soennieten kiezen de zijde van de rebellen, terwijl veel sjiieten achter Assad zijn gaan staan. De president behoort op zijn beurt ook tot een kleine moslimminderheid: de alawieten. Van de ruim 800 duizend Nederlandse moslims zijn er ongeveer 50 tot 90 duizend sjiiet. Ook in Saoedi-Arabië en Libanon zitten soennieten de sjiitische minderheid op de nek.
'De spanning loopt op'
'Salafisten hebben altijd al een afkeer gehad van sjiieten', vertelt Arabist Jan Jaap de Ruiter van de Tilburg University aan Trouw. 'Maar de laatste jaren loopt de spanning op. De buitenlandse conflicten waaien over naar Nederland.'
Radicale salafisten richten hun pijlen niet alleen op sjiieten. Ook soennieten, zoals Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid en CDA-politicus Ibrahim Wijbenga, worden bedreigd. Vooral Elforkani's mening over de strijd in Syrie ('moslims, blijf thuis') komt hem op veel kritiek te staan. 'Ik word vaker bedreigd dan Wilders', zei Elforkani daarover.
De laatste jaren loopt de spanning op. Buitenlandse conflicten waaien over naar Nederland.Arabist Jan Jaap de Ruiter