Sektarische kledinginzamelaar blijft schimmig clubje

In het Deense Ringkbing begint vandaag het proces tegen de leider van de sekteachtige lerarengroep Tvind, die achter de wereldwijde kledinginzamelingsorganisatie Humana zit. Amdi Petersen (63), oprichter van Tvind, wordt beschuldigd van fraude en misleiding. Ook rond Humana Nederland hangt een dichte mist.

RINGKBING, BUNNIK - Hij vond alle aantijgingen maar tendentieus en aantoonbaar onjuist, Per Jensen, voorzitter van Humana Nederland. Op een persconferentie, afgelopen zomer in het Bunnikse hoofdkwartier van de kledinginzamelaar, probeerde de Deen de verdachtmakingen tegen zijn organisatie voor eens en voor altijd de kop in te drukken. Maar zijn verhaal overtuigde zijn gehoor niet.

Jensen, zelf lid van Tvind, hield bij hoog en bij laag vol dat er geen enkele relatie bestond tussen de omstreden Deense lerarengroep en Humana. Maar na kritische vragen moest hij toegeven dat in alle 29 landen waar Humana zit, een lid van de lerarengroep voorzitter van het bestuur is.

Tvind en Humana zijn één en dezelfde organisatie, zegt de Deense officier van justitie belast met de vervolging van zware economische delicten. Het voornaamste doel is volgens de Deense politie niet het opzetten van fraaie derde-wereldprojecten, maar het veiligstellen van grote sommen geld, onder meer van handel in tweedehands kleding. In Nederland staan Humanakledingbakken in 120 gemeenten, al slinkt het aantal. Eindhoven en Oss willen, na de negatieve berichtgeving over de organisatie, de contracten met Humana verbreken.

Tvind werd in de jaren zeventig opgericht door Petersen. Een groepje idealisten vormde een vriendenclub met een eigen economie. Alles wat er aan geld bij de club binnenkwam werd in een gezamenlijke pot gestort. De leden hielden alleen wat kleingeld om van te leven. Tvind telt inmiddels 400 leden, die wereldwijd op sleutelposities van de organisatie zitten. Tvind, dat ooit is begonnen met het opzetten van scholen in Denemarken, bezit inmiddels gebouwen, fabrieken, plantages en boerderijen. Over de werkelijke omvang van de gezamenlijke pot wil niemand iets zeggen.

Amdi Petersen verdween in de jaren tachtig, maar werd vorig jaar door Deense journalisten opgespoord in de VS. De man bewoonde een penthouse van 8 miljoen euro bij Miami. In september van dit jaar werd hij uitgeleverd aan zijn geboorteland. De Deense justitie verdenkt hem van misleiding en belastingfraude tot een bedrag van bijna 25 miljoen euro.

Petersen zal vandaag en morgen bij de rechter een verklaring afleggen. Hij hoopt voor de kerst vrij te komen. Volgens de Deense krant Berlingske Tidende hebben zijn aanhangers al een peperdure BMW X5 met vierwielaandrijving voor de leider gekocht, zodat hij zich straks gerieflijk kan verplaatsen.

In Nederland maakt het Centraal Bureau Fondsenverwerving, dat aan nette goede doelen een keurmerk verstrekt, zich intussen zorgen. Humana had net het keurmerk gekregen. Eergisteren zou een tussentijds onderzoek naar Humana zijn afgerond. ,,Het is nog niet klaar. We hebben nog wat aanvullende gegevens nodig'', aldus voorzitter A. van der Most van de Commissie keurmerk. ,,Het is een gecompliceerde zaak.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden