Sekswerkers boos op De Balie: Farley vergroot stigma

Sekswerkers en sympathisanten tijdens een demonstratie in 2015 tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente Amsterdam.Beeld ANP

De avond rond psycholoog Melissa Farley die prostitutie wil afschaffen, stuit op verzet van sekswerkers.

Sekswerkers voelen zich gepasseerd en gestigmatiseerd door debatcentrum De Balie. Daar spreekt vandaag de Amerikaanse psycholoog Melissa Farley, die prostitutie wil afschaffen. “Zij mag zomaar haar gevaarlijke gedachtengoed verkondigen en wij hebben geen stem. De Balie biedt een extremist een podium”, zegt Yvette Luhrs, voorzitter van Proud, de belangenvereniging voor sekswerkers.

Toen Farley’s komst naar Amsterdam bekend werd, zorgde dat voor beroering onder sekswerkers, weet Luhrs. De belangenvereniging belde met De Balie. “We kregen te horen dat we alleen tegen betaling aanwezig mochten zijn bij het debat. De Balie zei dat de samensteller van deze avond, Renate van der Zee, ons waarschijnlijk niet op het podium wil.”

Volgens De Balie klopt dit niet en hebben de sekswerkers alleen om gratis kaartjes gevraagd, niet om deelname aan het programma. Woordvoerder Emma Lotte de Groot: “Proud en haar leden zijn meer dan welkom om naar het programma te komen, sterker nog: dat willen we heel graag.”

Farley deed meer dan twintig jaar onderzoek naar de psychische gevolgen van prostitutie en vertelde daarover in deze krant. Ze stelt dat twee derde van de prostituees leidt aan posttraumatische stress. Ze is van mening dat prostitutie schade aanricht en dat de wereld in de ontkenningsfase zit.

Kwetsbaar

“Prostitutie lijkt op het klimaatprobleem. De cijfers over de schade zijn er, waarom ontkennen we het dan?”, zei ze. “Vrouwen in de prostitutie behoren tot een kwetsbare, arme klasse. Door het kopen van seks niet strafbaar te maken, is het alsof de Nederlandse overheid tegen mannen zegt: ‘Hier, jullie mogen deze vrouwen hebben’.”

“Met dit soort ideeën brengt ze sekswerkers actief in gevaar”, zegt Luhrs. Proud is vooral bang dat de komst van Farley naar Nederland het stigma op vrouwen in de prostitutie versterkt. “Farley gelooft dat sekswerk per definitie uitbuiting is. Haar onderzoek is zeer controversieel. Ander onderzoek laat zien dat stigma en discriminatie juist het grootste gevaar vormen voor sekswerkers.”

De Balie laat in een reactie weten dat Farley ‘een geluid laat horen dat tegen het bestaande prostitutiebeleid ingaat en een ander licht werpt op dit onderwerp, zodat verschillende geluiden worden gehoord’. Het debatcentrum vindt het jammer dat Proud de lezing ziet als een anti-sekswerkersprogramma. “Farley redeneert juist vanuit een zorg voor de rechten van sekswerkers”, aldus De Groot.

Maar volgens Proud staat de Balie er al niet om bekend dat zij de rechten van sekswerkers ondersteunt. Dat vindt het debatcentrum ‘klinkklare onzin’ omdat de afgelopen tijd verschillende sekswerkersverenigingen op het podium hebben meegepraat, zoals tijdens het programma ‘Je bent een hoer’.

Een aantal leden van Proud is vandaag aanwezig bij de lezing van Farley, aldus Luhrs. “We willen actie ondernemen, maar weten nog niet in welke vorm.”

Lees ook het interview dat Melissa Farley gaf aan Trouw: 'Prostitutie lijkt op het klimaatprobleem. De cijfers zijn er, waarom ontkennen we ze dan?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden