Seksuele voorlichting? Sla er de Russische klassieken op na

MICHAEL RAMAKER

Hoe een jongen een condoom omdoet of hoe je als meisje flirt, hoef je niet van een leraar te horen; schrijvers als Tolstoj en Tsjechov kunnen je dat veel beter vertellen.

Dat is de boodschap die kinderombudsman Pavel Astakhov (47) meegeeft aan Russische scholen. Asthakhov is een hoge regeringsfunctionaris die direct rapporteert aan president Poetin.

In een interview op het Russische tv-kanaal Rossiya-24 waarschuwt de ombudsman over plannen van het ministerie van onderwijs om seksuele voorlichting op scholen te geven. Zijn advies voor de kinderen: "Ze moeten gewoon meer lezen. In onze literatuur staat alles wat je moet leren over liefde en de relatie tussen de seksen. Scholen moeten kinderen opvoeden om zich kuis te gedragen en het belang van familiewaarden te leren."

Tot tevredenheid van de ombudsman heeft het ministerie toegezegd om de plannen niet in te voeren. Astakhov: "Het is zeer gevaarlijk om dit soort specialisten in de buurt van onze kinderen te laten".

Tijdens het interview werd Astakhov ook gevraagd of ouders hun kinderen moeten vertellen over homoseksualiteit. "Natuurlijk moeten onze kinderen hierop voorbereid worden", aldus de ombudsman. Volgens hem moeten ouders zich afvragen of het belangrijk is onderwerpen te bespreken die in andere landen spelen.

Astakhov ziet liever de oude vertrouwde lessen in ethiek en familiewaarden terugkeren; vast onderdeel van het curriculum op Sovjetscholen. Ondertussen hebben meer dan een miljoen Russen hiv opgelopen. De helft van de nieuwe besmettingen vindt plaats door onbeschermde seks. Even nazoeken wat 'Oorlog en Vrede' daarover zegt...

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden