Seksuele voorlichting begint op de pabo

De helft van de basisscholen geeft incidenteel seksuele voorlichting. Toch bereiden pabo’s hun studenten wel voor op het gevoelige onderwerp.

Onderzoekster S. van der Doef meldde gisteren dat leerkrachten te weinig geleerd hebben over les in seksuele voorlichting, maar de opleidingen zelf ontkennen dit. Er is altijd aandacht voor dit onderwerp geweest, is de reactie.

Seksuele voorlichting wordt op de pabo meestal ondergebracht in het vak ’gezond en redzaam gedrag’, blijkt uit een belronde langs lerarenopleidingen. Dat vak is al sinds 1985 verplicht, vertelt docente Jolande Nolet, van de pabo in Eindhoven/Veghel. De studenten krijgen basiskennis over het onderwerp en kunnen er voor kiezen om zich er in een aparte module verder in te verdiepen.

Maar seksuele voorlichting was niet altijd het zwaartepunt in dit vak, erkent Nolet. „Langzaam verschoof de aandacht naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.” Tegenwoordig vragen basisscholen geregeld over hoe de pabo’s het onderwerp seksualiteit aanpakken. „Je merkt dat het gevoelig ligt.”

Dat komt door de taboes die er nog steeds op het onderwerp rusten. Op de pabo Eindhoven/Veghel willen ze de aandacht voor seksuele voorlichting binnenkort uitbreiden en wordt het vak kennis van seksuele voorlichting, kindermishandeling, incest en sociaal emotionele ontwikkelingen van een kind voor elke student verplicht.

Nolet: „Kinderen komen jonger in contact met seksualiteit. Dat is een nieuw facet. Daarom moéten we er meer aandacht aan besteden.”

Op Hogeschool Edith Stein in Hengelo geeft Rebecca van Doorn als docent ’gezond gedrag’ les in seksuele voorlichting aan pabo-studenten. In ’seksualiteit en relaties’ leert ze hun om te gaan met het herkennen van seksueel beladen situaties.

„Ook situaties zonder directe seksualiteit, zoals verliefdheid, zijn voor leerkrachten belangrijk. Wij leren studenten daar hun rol in te bepalen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden