Seksuele intimidatie of misbruik: één op de acht sporters kent het

. Beeld .
.Beeld .

Bijna één op de acht van de sporters heeft als kind op z’n minst één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vier procent geeft aan ernstige vormen van seksueel misbruik te hebben meegemaakt: aanranding en verkrachting.

Dat maakt een speciale onderzoekscommissie onder leiding van Klaas de Vries, vandaag bekend. Medesporters worden in 44 procent van de gevallen als pleger genoemd, dat is volgens de commissie meer dan het percentage begeleiders. De leeftijd waarop de eerste ervaring met seksuele intimidatie en misbruik plaatsvond, ligt bij driekwart onder de 16 jaar.

De commissie ondervroeg 1.999 Nederlanders tussen de 18 en 50 over ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport in hun jeugd. Het gaat om personen die voor hun 18de in minstens één sport actief waren. Het valt de commissie op dat als er al melding is gedaan, dit vaak tot niets leidt. 

Vertrouwenspunt

De commissie De Vries, aangesteld door sportbond NOC-NSF, deed ook onderzoek naar 686 gevallen van seksuele intimidatie en misbruik, die tussen 2001 en 2017 bij het Vertrouwenspunt Sport zijn gemeld. Daaruit blijkt dat 60 procent van de slachtoffers jonger is dan zestien jaar. Bij deze meldingen is het overgrote deel van de plegers wel een begeleider; 70 procent. 

De onderzoekscommissie heeft zelf ruim honderd meldingen van seksuele intimidatie en misbruik ontvangen. Ook uit deze meldingen komt naar voren dat veel melders seksuele intimidatie en/of misbruik ervaren hebben op zeer jeugdige leeftijd. Bij de eerste ervaring is tachtig procent jonger dan zestien jaar. De commissie heeft met meer dan dertig slachtoffers over hun ervaringen gesproken.

Het is dringend noodzakelijk om seksuele intimidatie en misbruik in de sport veel actiever tegen te gaan, schrijft zij in haar eindrapport.  Vooral vanwege de discrepantie tussen het aantal gevallen van intimidatie en misbruik en het lage aantal meldingen daartegenover. 

Drempels

De commissie pleit ervoor de drempels om aangifte te doen, weg te halen en het budget voor het Instituut Sportrechtspraak te vergroten. Ook moeten de ministeries die zich bezighouden met bestrijden van seksuele intimidatie en misbruik veel beter gaan samenwerken.

Naar aanleiding van onthullingen in Engeland, waar oud-voetballers vertelden in hun jeugd seksueel misbruikt te zijn, besloot sportkoepel NOC*NSF eind vorig jaar onderzoek te laten doen naar de situatie in Nederland. De Vries werd gevraagd het onderzoek te leiden. De oud-minister kreeg daarbij assistentie van voormalig staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp en Egbert Myjer, rechter bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden