Seksueel misbruik gehandicapten vaak onbestraft

UTRECHT (ANP) - De aanpak van seksueel misbruik van thuiswonende verstandelijk gehandicapten in Nederland schiet tekort. De leiding van instellingen die die mensen begeleiden, ziet het misbruik vaak als een incident en de politie weigert aangiften op te nemen.

Dat blijkt uit een reportage in het juninummer van Markant, het blad van de Vereniging Gehandicaptensector Nederland. Het blad heeft gesproken met medewerkers van drie instellingen die thuiswonende verstandelijk gehandicapten begeleiden: de Compaan in Den Haag, Cordaan AGO in Amsterdam en Pameijer in Rotterdam. Uit verscheidene onderzoekingen in het buitenland blijkt dat mishandeling en vooral seksueel misbruik van de gehandicapten vaak voorkomen. Van hen zou 60 procent er ten minste één keer mee te maken hebben gehad.

Cordaan AGO heeft 1100 cliënten en er komen per kwartaal ongeveer acht meldingen van seksueel misbruik, mishandeling en verwaarlozing binnen. Meestal betreft het cliënten onderling. Aangifte is volgens Karen Blok, vertrouwenspersoon bij de instelling, niet altijd haalbaar. Dat hangt samen met het ontwikkelingsniveu van de desbetreffende cliënt.

,,Als een cliënt zich niet goed met woorden kan uitdrukken, loopt een aangifte meestal op niets uit'', zegt Blok. Zij benadrukt dat bij misstanden thuis een aangifte niet altijd het beste middel is om het probleem op te lossen. Soms is bijvoorbeeld een uithuisplaatsing veel geëigender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden