Seksueel misbruik bij Hare Krishna's

NEW YORK (AP) - Het gerucht ging al jaren, maar nu is het eindelijk door de sekte zelf bevestigd: seksueel misbruik van en geweld tegen kinderen deed zich in de jaren zeventig en tachtig in Hare-Krishna gemeenschappen in Noord-Amerika met grote regelmaat voor. Dit weekeinde bracht de Hare Krishna-beweging zelf de vaak schokkende details naar buiten.

In een onderzoeksrapport, samengesteld door de socioloog E. Burke Rochford, wordt gewag gemaakt van aanranding, geweld, openlijke vernedering en eenzame opsluiting in kasten die waren vergeven van de kakkerlakken. Om hoeveel kinderen het gaat vermeldt het rapport niet, wél dat het gaat een aanzienlijk aantal.

Gedocumenteerd is onder andere het geval van een meisje dat werd geslagen en werd gedwongen om een vuile onderbroek op haar hoofd te dragen, als straf tegen bedplassen. Een jonge man getuigt in een ander geval van seksueel misbruik, dat in zijn kindertijd zo vaak voorkwam dat hij zich liet misbruiken als was het routine. De Hare Krishna-beweging heeft sinds haar oprichting in New York in 1960 door Srila Prabhupada, kritiek te verduren gekregen. Rochford heeft de volgelingen twee decennia lang bestudeerd en is gaandeweg sympathie gaan voelen voor die kaalgeschoren mensen die bloemen en vlugschriften uitdeelden. Des te geschokter was hij toen het seksueel misbruik werd ontdekt. In de loop der tijd hebben zo'n tweeduizend kinderen in de Hare Krishna-gemeenschappen in Amerika gewoond.

In haar beste jaren (de vroege jaren tachtig) telde de beweging in de Verenigde Staten zo'n vijfduizend aanhangers, die in verschillende gemeenschappen rond een tempel leefden. Tegenwoordig is dat ledental weliswaar gegroeid tot zo'n negentigduizend, maar van hen hebben zich maar 800 in spirituele leefgemeenschappen georganiseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden