Sekstoerisme en kernrampen

interview| Hoe schilder je de zeven werken van barmhartigheid? Niet door zalvende prentjes te maken, vindt kunstenaar Nanne Meulendijks.

Kunstenaar en illustrator Nanne Meulendijks is 'artist-in-residence' in het Vincent van Gogh Huis in Zundert. Daar schildert ze de zeven werken van barmhartigheid.

De werken van barmhartigheid zijn daden van christelijke naastenliefde. Vanwaar dit onderwerp?

"Voor mij heeft barmhartigheid geen religieuze connotatie. Ik wil graag dat mensen meer oog hebben voor anderen. De zeven werken van barmhartigheid sluiten precies aan bij wat ik bedoel. Ik wil mensen de wereld laten zien."

Wat zien we dan in uw werken?

"Elk werk heeft iets wat mij persoonlijk bezighoudt. Er zijn mensen die op vakantie gaan naar Azië om daar seks te hebben met kinderen en vrouwen. Ik maak me druk om de gedwongen prostitutie daar. Dat gegeven heb ik uitgewerkt in 'de vreemdelingen herbergen'. Het ziet er op het eerste gezicht grappig uit. Je moet even kijken voordat je doorhebt wat je ziet: sekstoerisme."

Wat heeft sekstoerisme dan te maken met zorgen voor vreemdelingen?

"Ik heb het thema helemaal omgedraaid, zodat het juist níet barmhartig is. Toch herbergen de mensen die ik schilder in zekere zin vreemdelingen. Dat is wrang. Het gaat nog verder. Door mensenhandel komen de vrouwen op dit schilderij misschien op een later moment wel bij ons terecht. Ze komen dan in de gedwongen prostitutie. Dat is hoe wij vreemdelingen herbergen. Ik hoop dat mensen gaan nadenken."

Een andere deugd, 'Doden begraven', beeldt u af als een zee met allerlei dode wezens.

"Dat is de zee bij de kerncentrale Fukushima. Ik maak me er druk over dat radioactief koelwater weglekt. Je hoort er niets meer over in het nieuws, toch stroomt er nog besmet water de zee in. Alles onder de zeespiegel is vervormd: je ziet een baby met drie armen, een paard met een vissenstaart."

Nogal apocalyptisch.

"Dat is bewust zo. De compositie heeft inderdaad de vorm van een klassiek laatste oordeel. Bij mij komt niet Jezus uit de hemel om te oordelen, maar een drone. Bovenin zie je een drone die op afstand bestuurd wordt door een militair. Daardoor is het nog makkelijker om te doden. Schieten is iets geworden als in een computerspel."

Bent u pessimistisch?

"Dat lijkt nu wel zo, hè? Dat valt wel mee, vind ikzelf, hoewel ik me zorgen maak om wat er allemaal gebeurt. Soms kijk ik daarom weken geen nieuws."

Zundert is de geboorteplaats van Vincent van Gogh. Is er iets wat u met hem verbindt?

"Hij schilderde de wereld zoals die was. Dat doe ik ook."

Expositie: 01/08, vanaf 16.00 uur en in de periode 5-31/8. Vincent van Gogh Huis, Markt 26 in Zundert. Info: www.nannemeulendijks.eu of www.vangoghhuis.com.

Kritisch humoristisch

Nanne Meulendijks (28) is illustrator en kunstenaar. In haar werk levert ze humoristisch en kritisch commentaar op de actualiteit. Naast het maken van vrij werk, zoals de doeken over de 'Zeven werken van Barmhartigheid', maakt ze ook illustraties in opdracht. Zo verzorgt ze onder meer afbeeldingen voor Trouw. Ze studeerde in 2006 af aan de kunstacademie van Breda AKV St. Joost. Daar is Meulendijks tegenwoordig ook docent.

De zeven werken van barmhartigheid

1. De hongerigen spijzen

2. De dorstigen laven

3. De naakten kleden

4. De vreemdelingen herbergen

5. De zieken verzorgen

6. De gevangenen verlossen

7. De doden begraven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden