'Seksrabbijn' met een zeldzaam spiritueel niveau

Volgelingen schermen rabbi Eliezer Berland af van de pers op de veerboot van Texel. Beeld anp

PROFIEL Dit weekeinde zette rabbijn Eliezer Berland (77) Texel nog op stelten. Daar vierde hij op een camping Jom Kippoer, Grote Verzoendag, met in zijn gevolg honderden ultra-orthodoxe joden. Op de bonnefooi waren ze vanuit de hele wereld naar het eiland gekomen om zo dicht mogelijk te vertoeven in de buurt van hun herder en leraar.

Voor zijn volgelingen mag rabbijn Berland uit Jeruzalem een spirituele held zijn, de Israëlische politie en justitie denken daar heel anders over. Rabbi Berland wordt in Israël verdacht van aanranding van verschillende vrouwen. Het jongste slachtoffer van deze 'seksrabbijn' zou vijftien jaar zijn.

Toen de beschuldigingen twee jaar geleden aan het licht kwamen, nam Berland de benen. Hij vertrok uit Israël. Sindsdien zitten de autoriteiten hem op de hielen.

De vluchtpogingen van de rabbijn laten zich lezen als een avonturenroman. Zo vloog de geestelijke in het privévliegtuig van een vermogende volgeling naar Zimbabwe. Daar woonde hij met enkele tientallen aanhangers een tijdje in dure hotels. Eerder al dook Berland op in de Verenigde Staten, Italië, Zwitserland en Marokko. Een half jaar geleden vertrok hij naar Zuid-Afrika.

Zeldzaam spiritueel niveau
Zijn aanhangers noemen de beschuldigingen laster. Volgens hen heeft Berland juist een spiritueel niveau dat slechts voor weinig stervelingen is weggelegd. Hij wordt onder meer geëerd vanwege de oprichting van een Talmoedschool, een zogeheten jesjiva, in de moslimwijk van de Oude Stad van Jeruzalem in 1980. Dat was toen nog een plaatselijke afdeling van de jesjiva die hij twee jaar eerder begon in Bnei Brak, bij Tel Aviv.

Rondom de school is sindsdien een gemeenschap van bijna vijftienhonderd mannen, vrouwen en kinderen ontstaan. Onder de gidsende hand van Berland werken ze aan het hooghouden van hun individuele band met God, zo valt te lezen op de website van de jesjiva.

Berland behoort tot het chassidische jodendom. Het chassidisme is een ultra-orthodoxe richting waarvan de aanhangers een strikte opvatting hebben van de joodse wetten. Zo dragen de mannen, Berland ook, in het openbaar zwarte kleding met op hun kruin een hoed of keppeltje. Ze streven ernaar de Thora fulltime te bestuderen.

Spectaculaire ontsnapping
Een maand geleden liep Berland op Schiphol tegen de lamp. Hij was op doorreis van Zuid-Afrika naar Oekraïne. Kort voor zijn aanhouding was hij nog op spectaculaire wijze in Johannesburg ontsnapt. Toen de politie hem in het vizier kreeg, sprong de bejaarde geestelijke uit zijn auto en spurtte naar een BMW van een volgeling. Die scheurde op hoge snelheid weg met de rabbijn.

Het huzarenstukje in Zuid-Afrika was voor de Nederlandse rechter geen reden om Berland voor de zekerheid vast te houden. Een dag na zijn aanhouding op Schiphol was hij alweer op vrije voeten. Wel moest hij zijn paspoort inleveren.

De rechter van Noord-Holland oordeelde gisteren dat de bejaarde rabbijn niet opgesloten hoeft te worden in afwachting van de behandeling van een uitleveringsverzoek van Israël. Wel moet Berland zich voortaan dagelijks melden bij het politiebureau in zijn verblijfplaats, op dit moment Amsterdam-Buitenveldert. Zijn paspoort krijgt hij voorlopig niet terug. Volgende maand, op 17 november, behandelt de rechter het uitleveringsverzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden