'Seksrabbijn' Eliezer Berland 'te ziek' voor uitlevering

De van ontucht verdachte Israelische rabbijn Eliezer Berland. Beeld ANP
De van ontucht verdachte Israelische rabbijn Eliezer Berland.Beeld ANP

Een haperende pacemaker en ernstige hartklachten. Rabbijn Eliezer Berland is er lichamelijk zo slecht aan toe, dat elke opwinding hem fataal kan worden. Volgens zijn advocaat, Louis de Leon, is dat een van de redenen waarom de rabbi niet uitgeleverd kan worden aan Israël. "Een vliegreis zou te risicovol zijn", zegt hij over de rabbijn die verdacht wordt van ontucht met diverse vrouwelijke volgelingen, onder wie een minderjarige.

Gerrit-Jan KleinJan

De advocaat zette gisteren in het justitieel complex op Schiphol het beeld neer van een broze bejaarde die op zijn laatste benen loopt. Berland zelf was afwezig tijdens de voortzetting van zijn uitleveringsproces. In korte tijd zou de gezondheid van de 77-jarige rabbijn te sterk achteruit zijn gegaan. "Hij ziet helemaal grauw, hij voelt koud", aldus de advocaat. Hij vertelde dat Berland begin januari een pacemaker heeft gekregen. Maar het apparaat zou nog niet goed zijn afgesteld, zodat hij keer op keer flauwtes krijgt.

Vals beschuldigd
De gezondheid van de rabbijn was niet de enige troefkaart van de advocaat. Tijdens de zitting kwam De Leon met negen nieuwe verklaringen, waaruit zou blijken dat Berland vals beschuldigd wordt. De schriftelijke getuigenissen, voorzien van notariële stempels, waren hem een dag eerder door 'een onbekend persoon' gemaild vanuit Israël.

Een van de verklaringen zou afkomstig zijn van een vermeend (meerderjarig) slachtoffer. Ze schrijft dat de politie haar verklaring over de 'rechtvaardige rabbijn' heeft verdraaid. 'Ik vertelde dat ik daar kwam om zijn zegen te ontvangen, en ik dacht dat daarmee de zaak afgedaan was.' In een andere verklaring valt te lezen dat een andere beschuldiging van ontucht is gedaan door een vrouw met 'psychische problemen' die 'geobsedeerd is door de rabbijn'.

Opdringerige volgelingen
De rechter stelde in november al een eindoordeel over de uitlevering uit, nadat de verdediging van Berland erop wees dat de ontuchtgevallen uit de aanklacht buiten de door Nederland erkende grenzen van Israël zouden hebben plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) blijft erbij dat Berland gewoon kan worden uitgeleverd. De officier van justitie wees daarbij op het zogeheten interstatelijk vertrouwensbeginsel. "Als de Israëlische autoriteiten stellen dat zij rechtsmacht hebben, dan dient dit te worden aangenomen."

Op dit moment vormen zijn eigen volgelingen misschien wel het grootste gevaar voor Berland. Zij reizen hem overal achterna. "Ze zuigen hem helemaal leeg", aldus De Leon, die vertelde dat Berland van hotel naar hotel zwerft om rust te krijgen. Nu verblijft hij in een viersterrenlogement in Amsterdam-Zuid. De Leon: "Als zijn volgelingen hem in de peiling hebben, dan liggen ze weer voor de deur."

De uitspraak is op 12 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden