Seksprobleem bespreekbaar bij ontbijt

Instelling Avenier behandelt jonge zedenklanten maar moet nu plotseling poorten sluiten

Nog bezweet van een potje voetbal op de binnenplaats nemen zes jongens plaats aan de lunchtafel. Ze zijn tussen de twaalf en de zestien jaar oud en ze hebben trek. "Mag ik de pindakaas even?"

Op verzoek van de verslaggeefster leggen ze uit wat de regels zijn in de gesloten leefgroep voor jongens met ernstige seksuele problematiek van jeugdhulporganisatie Avenier in Harreveld. "Om half acht op, douchen, tafeldekken, ontbijten." Afdelinghoofd Joke Arends onderbreekt de opsomming: "Ze wil natuurlijk iets weten over je zedenproblemen. Vertel eens?"

Zo gaat dat dus in Harreveld: seksueel probleemgedrag is gewoon bij de boterham bespreekbaar. Die openheid is een essentieel onderdeel van de behandeling, aldus Arends. "Wij kunnen niet in die schedeltjes kijken. Zij moeten ons toelaten." Dat de jongens hier onder elkaar zijn, maakt praten voor hen makkelijker.

In andere instellingen werden deze jonge zedenklantjes - die soms kleine kinderen misbruikten, in de buurt of in het eigen gezin - door hun leeftijdgenoten gepest. "Daarom heb ik eens negen maanden lang gelogen over waarom ik ergens zat. Ik zei dat ik thuis te druk was", vertelt er één.

Daarmee ontsnapte hij aan potentiële pesters, maar ook aan een deel van de behandeling, zegt gedragswetenschapper Ivo van Gerven. Dat gebeurt vaak met deze jongens, die zelf soms ook misbruikt zijn en vaak als depressief, teruggetrokken en sociaal angstig zijn te typeren.

Hulpverleners geven zo'n angstig joch een sociale weerbaarheidstraining, of zoomen op zijn autisme in. Ze onderschatten zijn seksuele problemen, of zijn bang voor het effect daarvan op de rest van de groep. "Dan krijgen wij een telefoontje: kan die jongen bij jullie?" aldus Van Gerven.

Hij vindt het onjuist dat ESP, ernstige seksuele problematiek, niet als een specialisatie wordt gezien. Terwijl het jaren ervaring vereist om signalen op te vangen. "Dan zijn twee jongens ineens wel heel dikke vriendjes, of ze hebben veel oogcontact, of ze stropen een mouw heel ver op." Dan broeit er iets, en dan grijpen hij en zijn collega's in.

Het seksuele probleemgedrag moet stoppen, dat is de eerste opdracht voor deze jongens. Vervolgens moet hun normale seksuele ontwikkeling weer op gang worden gebracht - zoals bij alle, gewone pubers. Gemiddeld kost dit twee jaar én een hoop expertise, aldus Van Gerven. "Je kunt deze kinderen niet pushen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden